2019. szeptember 17., kedd

Őszi újdonságok - 2019

Akarva akaratlanul is belegabalyodok az új megjelenések tengerébe más bloggereknél/vloggereknél vagy épp a Molyon és gondoltam összeszedem egy csokorba én is, hogy melyek azok az ősszel megjelenő könyvek, amelyeket én is nagyon várok. Ha nem is fogom a polcomon tudni őket, de a könyvtárban majd igyekszem levadászni.
Jöjjön egy kis friss kortárs szépirodalmi és pszichológiai válogatás.

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
Már megjelent, új kiadásban a Magvető Kiadónál
Először Szabados Ágitól hallottam erről a könyvről, majd Dórinál olvastam róla egy nagyon jó ajánlót és ekkor került fel a várólistámra ez a kisregény, ami még 2016-ban jelent meg először a Magvető Kiadónál, de most szeptemberben kiadták új köntösben, ami nekem jobban is tetszik. Az elmenekülés a valóság elől egy olyan téma, ami szerintem sokaknak és sokszor megjelenik a fejében. Kíváncsi vagyok, hogy ebben a történetben, hogyan van kibontva.



Fülszöveg:

Egy kisfiú meséli el családja titokzatos tündöklését és bukását. A tehetős család mintha a világon kívül élne, barátok, mulatságok töltik ki napjaikat hol Párizsban, hol spanyolországi villájukban. A szülők mesékkel, izgalmas hazugságokkal helyettesítik az unalmas valóságot. A gramofon egész nap Nina Simone Mr. Bojangles című számát harsogja a hatalmas lakásban, a kibontatlan leveleket pedig a sarokba dobják. De mi történik akkor, amikor a valóságot már nem lehet többé kizárni az életükből?

Az elsőkönyves író meglepetésszerű, hatalmas európai sikere egy szomorú és elszánt szerelmeslevél az álmokhoz.

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk
Várható megjelenés: október 10., 21. Század Kiadó, KULT Könyvek sorozat
Colson Whitehead neve már ismerős lehet A föld alatti vasút című regénye miatt, amiről sok jót olvastam, de nem kapott el igazán a téma. Az októberben megjelenő regénye viszont rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Két fekete fiú, javító intézet, igaz történet alapján... Biztos, hogy nagyon kemény lesz, de ezt a könyvet nagyon szeretném majd megvenni. A KULT könyvekben még nem csalódtam.



Fülszöveg:

Két ​fiú egy pokoli iskolában, Floridában…
A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük.
A Nickel Akadémia valójában groteszk kínzókamra, ahol a szadista nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat, a korrupt dolgozók és a helybeliek ellopják az ennivalót és a készleteket. Elwood próbál dr. King hangzatos kijelentésébe kapaszkodni, miszerint: „Vessetek minket börtönbe, mi akkor is szeretni fogunk benneteket.” Barátja, Turner szerint azonban ebben a romlott világban csak az úszhatja meg, aki maga is trükkökhöz folyamodik.
Elwood idealizmusa és Turner szkepticizmusa közt támadó feszültség olyan döntéshez vezet, amelynek következményeit évtizedeken át viselik. Colson Whitehead regénye igaz történeten alapul. Ez a floridai javítóintézet száztíz éven át működött és nyomorította meg gyerekek ezreinek életét. A Nickel-fiúk bravúros teljesítmény: megsemmisítő, sodró történet, amely egy klasszis írót állít elénk.
Colson Whitehead Földalatti vasút című regénye elnyerte a Pulitzer- és a Nemzeti könyvdíjakat, és #1 New York Times bestseller lett.

Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból
Várható megjelenés: október 21., 21. Század Kiadó
Már a cím és a borító is elég lenne ahhoz, hogy el akarjam olvasni ezt a kisregényt, de a fülszöveg is nagyon tetszik. Egy filozófikusabb történetre számítok és remélem ezt is minél hamarabb elolvashatom.



Fülszöveg:

A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.

De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.
És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét…
Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egy millió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. Témája maga az emberi életút; azok a veszteségek, amelyeket óhatatlanul elszenvedünk. Eszünkbe idézi, miért kell szorosan magunk mellett tartanunk szeretteinket és hogyan fedezzük fel azt, ami igazán számít az életben.

Elena Ferranta: Az elveszett gyermek története (Nápolyi regények 4.)
Várható megjelenés: november 20., Park Kiadó
Ritkán rendelek elő könyvet, de Elena Ferrante kivételt képez. Nagyon várom a Nápolyi regények folytatását, azt viszont már kevésbé, hogy befejeződjön a lányok története. Gondolkoztam rajta, hogy elkezdem nézni a sorozatot, de nem akarom elrontani, vagyis inkább csak megmásítani az általam elképzelt világot. Jó lesz az még akkor, ha befejeztem a teljes könyvsorozatot.
Fülszöveg még nincs fenn a Molyon, de remélem azért megfog érkezni november végére.


Susie Orbach: Terápiában
Már megjelent a HVG Könyveknél
Egyre több könyv jelenik meg pszichológia/terápia témában, aminek én leendő pszichológusként egyrészt azért örülök, mert ezek szerint érdekli az embereket, másrészt pedig, mert én is tudok lubickolni egy kicsit két szakirodalom között. A szerzőt nem ismerem, pedig a fülszöveg alapján sok mindent csinált és írt, de a 40 év szakmai tapasztalata inkább felkeltette az érdeklődésemet. Várom ezt a 10 történetet, a borító meg annyira cuki. 



Fülszöveg: 

Mit ​gondol, érez és hisz egy terapeuta azokról az emberekről, akik segítséget kérnek tőle?

Susie Orbach, a Fat is a Feminist Issue (A kövérség feminista kérdés) sikerkönyv szerzője több mint negyven éve dolgozik pszichoterapeutaként. Ebben a könyvben azt vizsgálja, mi történik a terápiás folyamat során, a tíz esettanulmányon keresztül pedig nyomon követhetjük az üléseket, és megtudjuk, mi zajlik az analitikus és a kliens között. Felszínre kerülnek munkahelyi nehézségek és párkapcsolati problémák, megcsalás, van, akinek a terapeuta arra a kérdésre segíti megtalálni a választ, hogy ki is ő, mást a továbblépésben támogat.
A Terápiában őszinte betekintést nyújt egy olyan folyamatba, amely gyakran szükségszerűen titokban marad. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akik kíváncsiak a terápiára, vagy az elkezdését fontolgatják.
Susie Orbach pszichoterapeuta, pszichoanalitikus, író és társadalomkritikus. A londoni Női Terápiás Központ alapítója, a Guardian egykori rovatvezetője és a London School of Economics vendégprofesszora. Számos könyv, köztük a What do Women Want (Mit akarnak a nők?), az On Eating (Az evés), a Hunger Strike (Éhségsztrájk), a The Impossibility of Sex (Lehetetlen szex) és a Bodies (Testek) szerzője, mely utóbbiért elnyerte a Nők a Pszichológiában díjat. Ő írta a Fat is a Feminist Issue (A kövérség feminista kérdés) sikerkönyvet is, amely több mint egymillió példányban kelt el. A New York Times a következőképp vélekedett róla: „Sigmund Freud óta valószínűleg ő a leghíresebb pszichoterapeuta, aki Nagy-Britanniában tette le a díványát.” Londonban él, sok előadást tart világszerte.

Szél Dávid: Útközben
Várható megjelenés: október 21., HVG Könyvek
A terapeuta esetei sorozat szerintem a legjobb dolog, amit a HVG Könyvek valaha is elindított, de én azért elég elfogult vagyok. Viszonylag olcsó, rövid könyveket adnak ki, amelyek tulajdonképpen esettanulmányok egy-egy nevesebb pszichológus tollából, amelyek nemcsak a pszichológusok munkájába adnak betekintést, hanem gyakori problémákra is rávilágítanak. Az Útközben az életközépi válsággal foglalkozik és szerintem külön érdekesség, hogy Skype terápián keresztül. Engem sem érdekel minden része a sorozatnak, de erre több szempontból is nagyon kíváncsi vagyok.


Fülszöveg:

Hogyan ​lehet megtalálni a kiutat az életközepi válságból?

A 42 éves Miklós feleségével és három gyerekével Németországban él. A külföldi életnek látszólag semmi köze ahhoz, ami miatt pszichológushoz fordul, a családnak viszont annál inkább. A két évig tartó távterápia során mégiscsak körvonalazódik, hogy a külföldi lét is tartogat kihívásokat, az élet egyéb területeihez hasonlóan. Tipikus életközepi válság, gondolhatnánk, de a Skype-on történő munka és Miklós karaktere sem tipikus. A könyv bemutatja a fordulatokban gazdag terápiás folyamatot, amelynek végére Miklós még úgy is révbe ér, hogy a pszichológus tele van szakmai bizonytalanságokkal. A könyv tanulsággal szolgálhat mindazoknak, akik külföldön élnek, az életük felénél járnak, családosak vagy pszichológusként hasonló esettel dolgoznak.
„Kedves, mély, kicsit érces és nagyon céltudatos a hangja, még arra a hétre megbeszélünk egy időpontot. Ahogy letesszük a telefont, elkezdenek pörögni a fejemben a kérdések: milyen is lehet Miklós, miért pont most fordul pszichológushoz és miért pont hozzám? Hány éves, mit dolgozik, kikkel és Németország melyik részén élhet, vajon mit kavart össze a kiköltözés? Megfordul a fejemben, hogy lecsekkoljam Facebookon, aztán gyorsan elhessegetem a gondolatot. Estére már konkrét forgatókönyveket állítok össze, miközben persze továbbra sem tudok róla az égvilágon semmit. Akármilyen értelmetlenek is ezek a gondolatfutamok, mégis fontos, hogy felszínre kerüljenek, mert annál nagyobb eséllyel tudok magamtól, a saját megéléseimtől és érzéseimtől függetlenül nézni az esetre. Lehetőleg még az első találkozó előtt. Hogy mindezek ne lehessenek különböző projekcióim alapjai.”

Ti milyen könyveknek a megjelenését várjátok idén ősszel?

2 megjegyzés:

  1. A macskás könyv és az új Ferrante nálam is kötelező lesz, Merre jársz, Bojangles? - ajánlom, szerintem neked is tetszene.
    Ezen kívül nagyon várom az új Joanne Harris könyvet, A tükörjáró sorozat 3. részét, lesz egy régebbi Donna Tartt regény végre magyarul, a Szólíts a neveden 2. része, A medve és a csalogány folytatása... Meg még biztos van néhány :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép "kis" lista :D Azóta kiderült számomra is, hogy jön októberben az új tükörjáró és az új Elizabeth Gilbert is magyarul, annyira várom már a többi őszi hónapot is :D

      Törlés