2023. január 11., szerda

Újévi Fogadalmak Book Tag 2023

Az Újévi Fogadalmak Book Tag-et 2019-ben töltöttem ki először és idén ismét Dóri inspirált a kitöltésére. Ahogy a visszatérős posztban említettem, nagy, konkrét terveim nincsenek sem a blogolást, sem az olvasást illetően, de a kívánságlistám/várólistám folyamatosan gyarapszik új könyvekkel, így ezek közül fogok most szemezgetni.

1. Egy író, akitől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőle

Mindenképpen szeretnék olvasni Nádas Pétertől, Jón Kalman Stefánsson-tól és Elif Shafak-tól. Utóbbitól két könyv is van a polcomon (Éva három lánya, 10 perc 38 másodperc), de Az eltűnt fák szigetét is sokan dicsérték tőle tavaly. Nádastól a Rémtörténetekkel szeretném kezdeni, Stefánsson-tól még nem tudom. 

2. Egy könyv, amit mindenképpen szeretnél elolvasni

Ez a Papírpalota lenne Miranda Cowley Heller-től. Alapvetően nagyon szeretem a 21. Század Kiadó KULT Könyveit, ezt a kötetet pedig sokan dicsérték, sokan választották be a kedvenceik közé 2022-ben, így nekem is a kívánságlistám élére került.

3. Egy klasszikus, amit szeretnél elolvasni

Azt hiszem Milan Kundera-tól A lét elviselhetetlen könnyűsége már belefér ide. Szintén sokan olvasták és dicsérik mostanában, én is nagyon kíváncsi vagyok rá.

4. Egy könyv, amit szeretnél újraolvasni

Ennyi olvasatlan könyv és új megjelenések mellett most nincs ilyen tervem, de ha a hangulatom úgy hozza, bármit újraolvasok majd.

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni

Michael Ende A Végtelen történetét mondanám, ami most gyönyörű új kiadásban kapható, de már 2016-ben feltettem a várólistámra. 

6. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél

2022-ben megkaptam karácsonyra a Gyűrűk urát, ami mint tudjuk három elég vastag könyvet tesz ki. Jó lenne elolvasni idén.

7. Egy író, akitől már olvastál és idén is szeretnél

Nagyon izgat Grecsó Krisztián februárban megjelenő új könyve, a Lányos apa, de két olvasatlan Sarah J. Maas kötet (Üvegtrón, Föld és vér háza) is van a polcomon, jó lenne tőle újra olvasni, mert a Tüskék és rózsák udvarát nagyon szerettem. 

8. Egy karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni idén

Daniel Keyes-től a Szép álmokat, Billy!-t.

9. Egy sorozat, amit elkezdeni és befejezeni is 2023-ban fogsz

Egyelőre ilyenre nem látok esélyt. 

10. Egy megkezdett sorozat, amit be fogsz fejezni 2023-ban

2021-ben olvastam Octavia E. Butler Földmag-duológiájának az első részét, A magvető pédázatát. Az Agave nyárra ígéri magyarul a második, egyben befejező részt. Remélem sort tudok majd rá keríteni.

11. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?

Instagram-on az év végi összegző posztban írtam, hogy a tavalyi tapasztalatokat leszűrve, idén szeretnék több férfi szerzőtől és több szépirodalmat olvasni, emellett többet szeretnék olvasni e-book-ban is. A kislányunk érkezése miatt konkrét célom nincs az elolvasott könyvek számát tekintve, de azt mindenképpen szeretném, hogy az életem része maradjon az olvasás, mert ez az, ami a leginkább feltölt.

12. Egyéb célkitűzések

Mivel ma jelentették be a Könyvhét (június eleje) és a Könyfesztivál (szeptember vége-október eleje) időpontjait, így nagyon aktuális cél, hogy idén is szeretnék mindkettőre ellátogatni. 

1 megjegyzés:

  1. Remek szerzők és könyvek várnak rád a terveid alapján! Remélem a nagy változás után is az életed része lesz az olvasás, kíváncsi leszek majd milyen új élményekkel gazdagodsz - mindkét téren! :)

    VálaszTörlés