2023. február 8., szerda

Lassan induló, értékes könyvekben gazdag január

 A 2023-as év első hónapja úgy indult, ahogy a legtöbb évben szokott - elég lassan. A december mindig egy sokat olvasós, bekuckózós hónap, tavaly is 10 könyvet fejeztem be, így az új évre általában kicsit kifáradok a rengeteg történettől. Szerencsére ez a fáradtság csak az első egy-két hétben tartott és végül úgy érzem, hogy nagyon jól zártam a hónapot, 7 könyvet sikerült elolvasnom. 

2023 januári olvasmányaim:

1. Mohamed Mbougar Sarr - Az emberek legtitkosabb emlékezete - 5/5 (Park, 2022)

2. Ina May Gaskin - Útmutató szüléshez - 4/5 (Jaffa, 2015 - könyvtári)

3. Szilágyi Zsófia Emma - Szonja - 4,5/5 (Helikon, 2022)

4. Milan Kundera - A lét elviselhetetlen könnyűsége - 5/5, kedvencnek jelöltem (Európa, 2020)

5. Cecilie Enger - A fehér térkép - 4/5 (Typotex, 2022)

6. Donatella Di Pietrantonio - A visszaadott lány - 4,5/5  (Park, 2021)

7. Donatella Di Pietrantonio - Halásznegyed - 4,5/5 (Park, 2022 - könyvtári)

Kicsit éltem a "slow reading" életérzést Ina May Gaskin Útmutató a szüléshez című könyvével és A lét elviselhetetlen könnyűségével. Előbbi kicsit megterhelő volt a sok szüléstörténet miatt, ezért naponta csak keveset tudtam belőle olvasni, utóbbi pedig lassan adta magát, több részt újra és újra elolvastam belőle, jól esett nem sietni. Végül kedvencnek is jelöltem. Próbáltam párhuzamosan is olvasni a hónapban, de rá kellett jönnöm, hogy ez még mindig nem nekem való. Ha elmélyedek egy történetben, nem akarok akár csak non-fiction-t sem olvasni mellette. 

A maradék 5 könyvet viszont néhány nap alatt bedaráltam. Az emberek legtitkosabb emlékezete számomra is meghatározó élmény volt. Nem vagyok egy nagy jelölgetős olvasó, de ez a regény elindított bennem valamit, teleragasztottam a könyvet (persze a Kunderát is). Sok értékes gondolatot adott, amellett, hogy szerintem a cselekménye és a stílusa is nagyon lebilincselő. Szilágyi Zsófia Emma első könyves szerző Szonja című rövidebb regényét is nagyon szerettem. Egyszerre volt humoros és szívszorító ennek a fiatal lánynak a története, aki végig nem ismert édesapjának mesél. Kevés figyelmet kap ez a könyv, de szerintem érdemes tenni vele egy próbát.  

Szintén rövidebb olvasmány volt Cecilie Enger A fehér térkép című igaz történeten alapuló törénelmi regénye, ami az első két hajótulajdonos-nőnek állít emléket. Jó volt ez a könyv, hogy kicsit ismerkedjek az írónővel és tovább nyissak az északi szerzők felé. Anyám ajándékai című másik regénye is várólistás nálam. A hónap végét pedig Donatella Di Pietrantonio könyveivel zártam. Kicsit késve értek el hozzám ezek a regények, pedig A visszaadott lány már a magyar megjelenése óta a polcomon várt, de bevallom, hogy kicsit féltem a témájától, amit természetesen közel 2 éves várakozás után sem volt könnyebb megemészteni, de a szörnyűségek mellett ugyanannyi csodát is kaptam ezektől a könyvektől. Különösen tetszett, hogy ennyire a testvéri kapcsolatra helyezte a hangsúlyt az írónő. 

A hónap elején elkezdtem Shunmyo Masuno Az egyszerű élet művészete című gyönyörűen illusztrált könyvét is, ami 100 zen gyakorlatot tartalmaz. Ezt lassan olvasgatom, ízlelgetem. És sajnos volt egy félbehagyásom is, a Nincs időm olvasni kihívás januári közös könyvét, Pattermann Kingától az Intuíciót kb. 50 oldal után nem tudtam folytatni. Számomra nem adott újat, összecsapottnak éreztem, nem töltöttem vele az időmet. 

Összességében egy nagyon jó hónapot zártam és az év elején kitűzött céljaimmal is haladtam. Olvastam 2 férfi szerzőtől, olvastam kortárs szépirodalmat, magyart és külföldit is, Kunderát pedig talán már mondhatjuk klasszikusnak is, úgyhogy az is pipa. 

2023 januári új polclakók:

Szabó T. Anna: Vagyok (Magvető, 2022)

Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete (Park, 2022)

Pattermann Kinga: Intuíció (Kulcslyuk, 2022)

Robin Lim: Gyermekágy (Open Books, 2021)

Miranda Cowley Heller: Papírpalota (XXI. Század, 2021)


Az új könyveket tekintve magamhoz képest szintén jó hónapot zártam, igyekeztem tudatosabban vásárolni és ellenálltam az egyébként nagyon csábító év eleji leárazásoknak. Szerintem a tudatossághoz tartozik az is, hogy a Gyermekágy című könyvet a Libri szépséghibás részlegéről szereztem be, a Papírpalotát pedig másodkézből vettem. Idén szeretnék erre is jobban odafigyelni, amellett, hogy könyvtárból is olvasok (2 ilyen volt a hónapban) és az e-book olvasómat is többször szeretném használni.

*

Ez volt az első visszatérős, havi összegzős posztom. Egy kicsit próbáltam hosszabban kifejteni, illetve összegezni az Instagramon leírtakat, de továbbra is ott találtok meg inkább. Néhány naponta igyekszem új posztokat megosztani és szinte mindennap "story-ban" is bejelentkezem, érdemes ott is követni új tartalmakért. 

A napokban még szeretnék egy új bejegyzést hozni ide azokról az új megjelenésekről, amelyeket személy szerint nagyon várok, aztán a továbbiakban meglátjuk milyen gyakran lesznek posztok, hiszen a kislányunk most már bármikor megérkezhet, teljesen új élethelyzetbe kell majd beillesztenem az olvasást és a blogolást.

Remélem, ti is jó olvasmányélményekkel gazdagodtatok az év első hónapjában és a február is hasonlóan jó lesz! Hamarosan itt a tavasz, töltődjenek azok az energiaraktárak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése