2019. szeptember 10., kedd

Az első POKET-em - Kira Poutanen: A csodálatos tenger

A legtöbben biztosan hallottatok már a POKET Zsebkönyvekről, amelyek akkorák, mint egy okostelefon és automatákból lehet őket beszerezni egy ezresért, most már nemcsak Budapesten, hanem egyre több vidéki nagyvárosban is. A választék pedig egyre szélesebb, folyamatosan jelennek meg a kis könyvecskék magyar és külföldi szerzőktől egyaránt, magyar hírességek ajánlásával. Nem csak prózák, hanem versek is. 
Én még régebben megvettem Krúdy Gyulától Az Ady Endre éjszakáit, de végül Kira Poutanen könyvét olvastam el először, amit augusztusban szereztem be.
Nagyon színes a felhozatal, az eddig kiadott könyveket itt találjátok, bár arra számítani kell arra, hogy nem minden könyv található meg minden automatában, ezért érdemes a #poketközösség Facebook csoportban érdeklődni.
Szerintem ez egy szuper kezdeményezés, mert elérhető áron, táskabarát méretű, nagyon fontos műveket adnak ki. Mindig örömtáncot járok magamban, amikor látom, hogy valaki poketet olvas a villamoson vagy a metrón.

*

A csodálatos tenger egy ifjúsági regény, Kira Poutanen finn írónő, életrajzi ihletésű első regénye, de szerintem nem egy tipikus tinédzsereknek írt történet, mert a sokszor lírai stílusa mellett nagyon realisztikusan mutatja be, hogy hogyan sodródik egy kamaszlány, Julia az anorexia felé.



Az egész könyv napló formájú, Julia szemszögén keresztül látunk mindent, ezért különösen életszerű az egész. Érezhetőek a különböző stádiumok a betegség kialakulásában és nagyon markánsan megjelennek azok a tényezők, amelyek a betegség felé terelik Julia-t. A kamaszlányok közötti versengés, a hatalmas elvárások a tanulásban, teljesítésben, a média nyomása, a családi problémák és a nővé válás kérdése is.
Annyira parádésan van kibontva az egész történet, hogy kötelező olvasmánnyá tenném nemcsak minden pszichológusnak, hanem mindenkinek, mert ennél jobban én nem láttam még bele, hogy milyen érzései, gondolatai vannak egy anorexiásnak. Szinte már túlzottan hitelesnek látom a regényt, bár ugye önéletrajzi ihletésű és úgy sejtem rengeteg kutató munka is állhat mögötte.
Nagyon drámai, tragikus az egész, talán emiatt lehet, hogy sok olvasót elrettenthet a végigolvasástól. Én viszont azon túl, hogy teljesen átvettem a regény hangulatát, úgy éreztem, hogy rég olvastam olyat, ami ennyire valódi lenne. Erre pedig nagyban rásegít a környezet is, az északi szeles, viharos, havas időjárás, amivel nagyon jól játszott az író.



Ez egy borzasztóan csodálatos történet, amit tényleg nagyon ajánlok mindenkinek, mert segíthet kialakítani egy empatikus, elfogadó hozzáállást, nemcsak az evészavarosokkal, hanem bárkivel szemben. Ameddig nem próbáljuk megérteni, hogy mit él át egy másik ember, eddig ne alkossunk elhamarkodott ítéleteket. Fontos, hogy figyeljünk arra mit mondunk és mit kérdezünk másoktól, de egyszerűen csak figyeljünk sokkal jobban egymásra, és ne féljünk segítséget kérni.

"Hólepte utak, házak és erdők gördülnek el mellettünk, üresen bámulom őket. Tudom, hogy valami eltört, hogy a szalmaszál, ami sokáig egyedül hordozta ezt az egész építményt, kettéroppant, hogy most minden szétesett, a fekete vizek szabadon áramlanak arra, amerre akarnak, a szemekbe, a szívekbe, a lelkekbe, Eljött a félelem kora, az iszonyat ideje, és senki nincs biztonságban, a legkevésbé én. Mert én vagyok mindennek a közepén, az én mellkasomban van a a fekete hideg forrása, onnan árad a fekete vér mindannyiunk fölé. És tudom, hogy teljesen magáénak akar, az összes erőmet, az egész testemet, az egész életemet, míg csak aszott bőr és a kihunyt szemek maradnak majd. És még csak nem is érzek semmit."

Értékelés:

4,5/5 

Fülszöveg

Kira ​Poutanen (1974-) író, műfordító, színésznő Ihana meri (A csodálatos tenger) című alkotása 2001-ben jelent meg Finnországban, szerzője első írói alkotásaként. Az önéletrajzi ihletésű, de fiktív naplóregény egy tizenöt éves lány vallomása anorexiájáról és a betegségből kivezető úton való elindulásáról. A művet megjelenése évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel, a Finlandia Junior díjjal jutalmazták.
A csodálatos tenger két tekintetben is újdonsággal szolgálhat a magyar olvasók számára. Egyrészt célközönségét tekintve a kamaszkor és felnőttkor határán járó fiatal felnőttek számára írott, nálunk kevéssé jelen lévő prózához (young adult fiction) sorolható. Másrészt kiemelkedő színvonalú példája a kortárs finn ifjúsági irodalom azon előtérben lévő, realista jellegű irányvonalának, amely nem menedékül szolgáló álomvilágot kínál olvasói számára a valóság elől, hanem korunk társadalmát és annak problémáit tükrözi, a fiatalok tényleges életét és a nehézségeket, melyekkel szembe kell nézniük.

Kiadta a Sztalker Csoport.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése