2021. január 3., vasárnap

Könyves Tervek & Várólista csökkentés 2021

Hosszú idő után ez az első olyan évkezdés számomra, amikor nem írtam hosszú terveket, célokat egy új füzetbe vagy naplóba, aminek a vezetését aztán nem fogom folytatni. Ennek egyszerű oka, hogy úgy érzem összességében olyan fókuszált most az életem és annyi mindent elkezdtem tavaly, hogy "csak" azokat szeretném folytatni. Könyves téren sem fogalmaztam meg magamnak sok célt, összesen 4-et, de úgy gondolom ezek a lentebb olvasható tervek/célok nem olyan elrugaszkodottak, mint az előző években voltak, abszolút teljesíthetőek.
1. 61 könyvet elolvasni
Mivel tavaly és tavaly előtt is megugrottam a kitűzött 50-es számot, így gondoltam idén emelem egy kicsit a tétet. Először 60-ra gondoltam, de nem szerettem volna most egy kerek számot, így a '21 miatt lett a 60+1. :D

2. 50 alatt tartani az új könyvek számát
A tavalyi évet és az impulzív grandiózus könyvrendeléseket leszámítva általában mindig sikerült 50 alatt tartani az új könyvek számát, úgyhogy szerintem most is menni fog, még ha át is lépem valamennyivel ezt az értéket. Arról álmodni sem akarok, hogy nullára csökkentsem az új beszerzéseket és azt sem tartom reálisnak, hogy X hónapig ne vegyek új könyvet. Inkább a többször kevesebb elvet szeretném követni.

3. Több klasszikust és több magyar kortárs regényt olvasni
A tavalyi évben is bebizonyosodott, hogy mennyi gyöngyszemre tudnék bukkanni, ha több magyar kortárs regényt olvasnék, hiszen nagy kedvenceim lettek például Barnás Ferenc könyvei. Én a kevesebb marketingnek tulajdonítom, hogy ennyire nem ismerem a magyar kortárs szerzőket és Grecsó Krisztiánon meg még néhány más írón kívül senki nem akad fenn a radaromon. De idén tudatosan szeretném keresni az ilyen szerzőket és olvasmányokat, ahogyan kicsit szeretnék visszatérni a klasszikusokhoz is. Számomra kissé meglepő, hogy mostanában sok könyvmolytól hallok ilyen vagy ehhez hasonló terveket, de nagyon jó ötletnek és fontos dolognak tartom, hogy támogassuk a magyar írókat és olvassunk több klasszikust.

4. Végre teljesíteni a várólista csökkentést
2016-ban azt hiszem 1 vagy 2 könyv híja volt, hogy végre teljesítsem a várólista csökkentést, aztán volt pár sikertelen év, tavaly pedig nem is jelentkeztem, mert nem akartam muszájból olvasni. Idén sem szeretnék valamit azért olvasni, mert kell, de úgy érzem, hogy mostanában annyira visszataláltam az olvasáshoz és a blogoláshoz, hogy menni fog ez a kihívás. A benevezett könyveket lentebb olvashatjátok,  biztosra mentem és csináltam alternatív listát is. 

1.Naomi Alderman: Engedetlenség
2.Naomi Alderman: A hatalom
3.Helen Macdonald: H, mint héja
4.Elizabeth Davis - Carol Leonard: Életkör
5.Caleb Carr: A Halál angyala
6.John Douglas - Mark Olshaker: Mindhunter
7.Bernie S. Siegel: Szeretet, gyógyítás, csodák
8.Mona Awad: Nyuszika
9.Kim Leine: A Végtelen-fjord prófétái
10.Elizabeth Gilbert: New York lányai
11.Orosz Katalin - S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap
12.Irvin D. Yalom: Úton önmagamhoz
*
13.Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete
14.Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja
15.Bea Jonhson: Zero Waste Otthon
16.Karan Bajaj: A kereső
17.Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
18.Stefanie Stahl: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia
19.Marc Pastor: Barcelona árnyai
20.Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
21.Neil Gaiman: Amerikai istenek
22.Blake Crouch: Hamis emlékek
23.J.K. Rowling: Átmeneti üresedés
24.Lauren Graham: Gyorsan elhadarom

Ti szoktatok előre tervezni vagy ahogy esik, úgy puffan? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése