2020. december 31., csütörtök

Év végi összegzés és TOP10 olvasmányom 2020-ban

Ismét eltelt 1 év és bár eléggé rendszertelenül blogoltam idén is, de az év végi összegzést szeretem mindig pontosan megírni.
Elég introvertáltként én nem éreztem úgy, hogy sok mindenről lemaradtam ebben az évben, sőt nekem kicsit mozgalmasabb is volt 2020, mint az ezt megelőző néhány év. Nyelvvizsgáztam, megszereztem a mesterdiplomámat és végre pszichológusként kezdtem el dolgozni szeptember elején, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rengeteg új emberrel ismerkedtem meg és teljesen megváltoztak a hétköznapjaim. Ennek ellenére voltak és lesznek nehézségeim, kihívások, amiket meg kell ugorni, célok, amiket el szeretnék érni, de összességében nagyon elégedett és hálás vagyok az elmúlt 365 napért, amelyben jutott hely bőven az olvasásnak is.


Összesen 65 könyvet olvastam el idén, amellyel bőven túlszárnyaltam a kitűzött 50 elolvasott könyvet. Ez a Moly szerint több, mint 24 ezer oldalt és rengeteg jó olvasmányélményt jelent. A könyvek nagy része saját példány volt, az előző évekhez hasonlóan vegyes olvasmányok. Sok volt a kortárs szépirodalom, a fantasy, az életmód és pszichológiai témájú könyvek, de egyre több krimit/pszichothrillert olvastam, ahogyan többször volt kedvem szórakoztató, romantikus könyvekhez is. Sajnos idén sem olvastam idegen nyelvű könyvet és még mindig nagyon alacsony magyar szerzők aránya, ez utóbbin mindenképp szeretnék javítani jövőre. Mindig kitűzöm azt is célként, hogy kevesebb könyvet vásárolok, de ez az elmúlt évben teljesen fordítva sült el, ugyanis rekord mennyiségű 110 új könyvvel gazdagodtam, a tavaszi karanténos akciók engem is nagyon berántottak. Ugyanakkor kb. 10-15 könyvtől meg is váltam a Molyon keresztül, ami nem túl sok, de mégis valami és ezt a számot szeretném feltornázni jövőre, mert sok könyvem ki van válogatva eladásra (ez is a karantén hozománya). De a jövő évi könyves terveimet egy következő posztban fejtem majd ki.

Bár nagyon kevés kimondottan rossz vagy csalódást keltő olvasmányom volt, de idén valamiért könnyebb volt 10 kedvenc könyvet kiválasztanom 2020-ból, sőt közülük a legmeghatározóbb hármat is könnyen meg tudom nevezni. A legnagyobb hatással Barnás Ferenctől az Életünk végéig, Colson Whitehead-től A Nickel-fiúk és Celeste Ng-től a Kis tüzek mindenütt című regények voltak rám, de lentebb olvasási sorrendben is láthatjátok a TOP10 2020-as olvasmányaimat.

Karl Ove Knausgard: Halál (Harcom 1.)
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka/Tűzrózsa
Colson Whitehead: A Nickel-fiúk
Barnás Ferenc: Életünk végéig
Deborah Feldman: Unortodox
Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete
Fábián Janka: A könyvárus lány
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt
Taylor Jenkins Reid: Evely hét férje
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury - Köd és Harag Udvara (Tüskék és Rózsák Udvara 2.)



Remélem ti is megtaláltátok a pozitívumokat, a szépséget is az elmúlt 12 hónapban és a nehézségekből sokat tudtok majd meríteni a jövő években. Boldog, békés, sikerekben és szuper olvasmányokban gazdag boldog új évet és jó egészésget kívánok minden kedves olvasómnak, látogatómnak!




2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a diplomához és a 2020-as év sikereihez! :) Intorvertáltak éve volt 2020, szerintem mi könnyebben átéltük az egészet.
    110 könyv :O Nem semmi, megnyugodtam hogy nem csak én csábultam el az akcióknak :D
    Boldog új évet kívánok! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, neked is boldog új évet! :) Igen, úgy látom sok könyvmolyt elcsábítottak az akciók, de talán mostanra már megszoktuk annyira a bezártságot, hogy nem lesz annyi impulzusvásárlás akciók ide vagy oda.

      Törlés