2020. december 5., szombat

Decemberi olvasmánytervek

Idén van először, hogy már nem diákként, hanem teljes munkaidőben dolgozóként várom a karácsonyt és az év utolsó napjait. Felértékelődött számomra a szabadidő, amit az ünnepek alatt különösen ki tudok majd élvezni. Bár egyébként sincs okom panaszra, a napi ingázás miatt elég sok időm van olvasni és talán többet is olvasok, mint az év első felében, amikor javában szakdolgozatot írtam, nyelvvizsgára készültem és egyéb csupa finomság.

Készülvén az ünnepekre és a jól megérdemelt szabadságra, össze is állítottam egy listát azokról a könyvekről, amiket ebben a hónapban szeretnék elolvasni. Szerintem ennyi ünnepi tematikájú könyvvel még sohasem készültem a decemberre, de talán most különösen szükségünk is van a meghittségre, a bekuckózásra, az ünnepi hangulatot meghozó olvasmányokra, filmekre, zenékre vagy finomságokra. Remélem e között az 5 könyv között ti is találtok olyat, amit szívesen elolvasnátok.

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós (Libri Kiadó)

Kepes András legújabb könyvében a boldogság keresésére indul olvasmányélményei, kutatásai és személyes tapasztalatai segítségével. Ez az első olvasmányom a szerzőtől, már a felénél járok, mert könnyen lehet vele haladni és nagyon leköt, a szerző legtöbb gondolatával mélyen azonosulni tudok. Valószínűleg nem ez lesz az utolsó olvasásom tőle.Fülszöveg: „Azt mondják, amikor az ember öregedni kezd, birokra kél benne a bölcsesség és a hiúság. Akiben az utóbbi győz, pozíciókra tör, bizonygatni kezdi, milyen eredményeket ért el az élete során, és többnyire elégedetlen, cinikus öregember lesz. A bölcsnek viszont lassanként összeáll a világ, megtanulja fölülről szemlélni a dolgokat, megértő és derűs lesz, s minden a helyére kerül.”

Az örökfiatal szerző, akit természetesen még nem érintett meg az öregség, elhatározta, végére jár: lehet-e manapság valaki egyszerre intelligens és optimista, vagy aki boldog, az szükségszerűen hülye is? Saját élettapasztalatait és a tudományt – a kultúrtörténetet, a pszichológiát, sőt az atomfizikát – segítségül hívva szellemes és tanulságos elmélkedésre invitál.

Christelle Dabos: Visszaverődések viharában (A tükürjáró 4., Kolibri Kiadó, várható megjelenés: december 10.)

Christelle Dabos könyvsorozata az utóbbi évek kedvence nálam (is) így már alig várom a folytatását és egyben befejező kötetét. A megjelenését eltolták egy héttel, de remélem 10-én végre megjelenik, átveszem (mivel természetesen előjegyeztem) és már olvasom is. 


Fülszöveg: A népszerű fantasyregény befejező részében Ophelie, Thorn és segítőik nem kisebb feladatot vállalnak magukra, mint hogy megvédjék világukat a végső pusztulástól. A szilánkok aprózódása ugyanis tovább folytatódik, és Bábelen kívül már Sarkot és Animát sem kíméli. Ahhoz, hogy megállítsák az eróziót, meg kell találniuk a Másikat. A szilánkokon átívelő hajszában a visszaverődések, múlt és jelen összejátszásai segítik őket a rejtvény megoldásában.

Bár történetünk a képzelet világában játszódik, a könyvsorozat által felvetett problémák az összes létező világban és minden időben megoldásra várnak. A másság elfogadása, az egyéni felelősségvállalás és az általános nyitottság a változásra olyan szuperképességek, amelyek minden közösséget jobbá tesznek.

Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték (Jaffa Kiadó)

A Libri és a Jaffa Kiadó jóvoltából idén karácsonykor is hozzájuthatunk különleges, illusztrált ünnepi kötetekhez, 9000 Ft vásárlási összeg után 600 Ft-ért. Én a Kosztolányi és a Karinthy kötet közül az utóbbit választottam valamilyen megmagyarázhatatlan sugallatra, pedig Kosztolányi picit közelebb áll a szívemhez. Remélem tetszeni fog vagy legalább fokozza kicsit a karácsonyi hangulatomat.


Fülszöveg: Aki ​az 1920-as, 30-as években decembertájt betévedt a Hadik vagy a New York kávéházba, sokszor láthatott a kis márványasztaloknál a szokásosnál buzgóbban körmölő írókat, költőket. Köztük Karinthy Frigyest is. A korszak legolvasottabb társasági lapjai, mint Az Est vagy a Színházi Élet év vége felé felkértek ismert művészeket, hogy írjanak a karácsonyi, szilveszteri számba. És ilyenkor nemegyszer remekművek születtek – Karinthy tollából is.
Felemelőn ünnepélyes vagy fájón nosztalgikus költemények, bölcs humorral átszőtt novellák, gyermeki játékossággal megírt humoreszkek, szatirikus karcolatok, pazar irodalmi paródiák, jövőbe látó, csodás történetek, amelyeknek témája kivétel nélkül a karácsony és a szilveszter. Megannyi ritkaság- és újdonságszámba menő írás – ezeket gyűjti csokorba a Karácsonyi társasjáték című válogatás, amelynek nem egy darabja most először jelenik meg kötetben, a felfedezés örömét kínálva az olvasónak.
Irodalmi unikum az 1927-es Tíz elmúlt év híres társasjátékai című írás, amely arról tudósít, hogy „folyt a szórakozások mindennapi élete, világrengető háborúk és forradalmak korában”. Olyan korban, amikor játszani kelltt, hogy az ember elfelejtse fájdalmait, hangos szavakat kitalálva a sötétben, mint a gyerek, aki fél. A játék azonban nem csak erre való, a játékból nagy felfedezések és felismerések származnak. Ezért játszik Karinthy is bravúrosan, lenyűgözően, a szavakkal. A szó, a humor a fegyvere, egyszerre mesés és valóságos világokat teremt vele.

Josie Silver: Egy decemberi nap (21. Század Kiadó)

Ennek a könyvnek a hype-ja és a borítója nagyon rájátszott arra, hogy megrendeljem. Úgy érzem, jó lesz egy aranyosnak ígérkező romantikus regényt olvasni a következő hetekben. 


Fülszöveg: Két ​ember, tíz esély. Egy feledhetetlen szerelem története.
Laurie szinte biztos benne, hogy csak a filmekben létezik a „szerelem első látásra". De egy havas decemberi napon buszra száll, a bepárásodott üvegen át meglát egy férfit, és rögtön tudja, hogy ő az igazi. Egy varázslatos pillanatra összekapcsolódik a tekintetük… aztán a busz továbbhajt.
Laurie úgy érzi, meg van írva a csillagokban, hogy viszont kell látniuk egymást, ezért a következő évet azzal tölti, hogy London minden buszmegállóját és kávézóját tűvé teszi a férfi után. De nem sikerül időben megtalálnia. Egy karácsonyi bulin találkoznak újra – Laurie legjobb barátnője, Sarah boldogan mutatja be Laurie-nak az új pasiját… Ő az. A férfi, akit a busz ablakából látott.
Aztán eltelik újabb tíz év, és ezalatt Laurie, Sarah és Jack sorsa barátság, kihagyott lehetőségek, és szívfájdalmak háromszögében rendeződik újra.
Szívet melengető, derűs, megindító szerelmi történet, amelyet egyszerűen nem lehet letenni.
A sors megmagyarázhatatlan fintorai a boldogsághoz vezető úton.
„Josie Silver olyan tapintható melegséggel ír, hogy a szereplők befészkelik magukat az olvasó szívébe, és hosszú ideig ott maradnak." – Jill Santopolo, A fény, amit elvesztettünk című New York Times-bestseller szerzője

Kerstin Gier: Fellegszálló (Könyvmolyképző Kiadó)

Néhány hete rendeltem ezt a regényt a Könyvmolyképző akciójában és mivel a történet nemcsak amiatt érdekes, hogy egy hegyekben található rejtélyes szálloda a helyszín, hanem amiatt is, hogy karácsony és szilveszter között játszódik, így gondoltam erre az időszakra fogom tartogatni az olvasását is. Az írónő Időtlen szerelem sorozata régebben nagyon felkapott volt a molyok körében, így bár azokat a könyveket nem olvastam, de a Fellegszállótól is jókat várok.


Fülszöveg: Magasan ​fent a svájci hegyekben áll büszkén a Fellegszálló, egy patinás nagyszálló, melynek fénykora már rég letűnt. De mikor az év vége közeledtével a világ minden tájáról megérkeznek a vendégek a híres szilveszteri bálra, az épület úszik a gyönyörű csillárok fényében, a tágas folyosók pedig izgatott zsongással telnek meg.

A tizenhét éves Fanny Bennel, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával együtt azonban ki sem lát a munkából, hogy előkészíthesse a vendégek fényűző kikapcsolódását, de nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan valójában nem azok, mint aminek mutatják magukat. Milyen titkos tervek kovácsolódnak a hímzett bársonyfüggönyök mögött? Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nadjeschda-gyémántnak? És miért a homlokzaton mászik fel inkább a jóképű Tristan Brown a 201-es szobából ahelyett, hogy a lépcsőt használná?

Mialatt Fanny megpróbálja Ben segítségével kibogozni a szálakat, még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepében találja, és nem csak az állása forog kockán, hanem a szíve is.


Ui.: Most már a konyvekeskave.hu címen is elérhető a blog. :)

2 megjegyzés:

 1. Menő az új cím - szerver? :D Már értem miért volt annyi blogfrissem molyon meg a bloggeren :D
  Szuper lista, a Karinthy könyvet én is szeretném olvasni - de először Anya fogja olvasni, az ő egyik ajándéka lesz. Az Egy decemberi nappal meggyőztél, sorra szeretném keríteni - a Lydia Bird is különleges történet a szerzőtől.
  A Visszaverődéseket épp ma rendeltem meg és nagyon remélem, hogy a hét végén mehetek érte :D és majd a karácsonyfa alatt olvashatom!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, a szerver nem változott csak a domain, de ez a párom érdeme, én sajnos nem nagyon értek hozzá. :D A sok frissítésen én is meglepődtem. :D Ó, nagyon várom már a karácsonyi gondtalan olvasást, bár remélem addigra már el is olvasom a Visszaverődéseket. :)

   Törlés