2020. július 7., kedd

Félévzárási Pánik Könyves Tag 2020

Az nem kifejezés, hogy nem voltam mostanában aktív itt a blogon, de valahogy nyáron mindig kicsit visszatérek, bár most már nem azért, mert vége az egyetemnek és diákmunka mellett több időm és kedvem van posztolni, hanem jelenleg már munkakeresési fázisban vagyok, ugyanis nemrég befejeztem az egyetemet.
A félévzárási booktag-et tavaly is kitöltöttem és most is örömmel állok neki, mert mint sokan mások, én is imádok "összegezni" és kicsit visszanézni az elmúlt félév olvasmányaira, amik a karantén miatt most jobban meg is szaporodtak. Eddig 34 könyvet olvastam el az évben, úgyhogy év végére nem lesz nehéz elérni a kitűzött 50 elolvasott könyvet, bár most valami olvasási válság félében vagyok, nem úgy csúsznak a könyvek, mint általában.

1. A legjobb 2020-as olvasmányod
Nehéz egyet kiemelni, mert minden hónapban volt legalább egy könyv, ami nagyon megfogott. Amiket tényleg kedvencnek érzek és el tudom képzelni, hogy újra is olvasok, az Barnás Ferenctől az Életünk végéig, Colson Whitehead-től A Nickel-fiúk, Knausgard-tól a Halál és Zafón-tól A szél árnyéka.



2. A legjobb folytatás, amit 2020-ban olvastál
Erre nehéz válaszolni, mert egy folytatást sem olvastam eddig, bár nagyon szívesen olvasnám már A tél jegyesei befejező részét. Ellenben belekezdtem három sorozatba is, Margaret Atwood-tól a MaddAddam-trilógiába, Knausgard-tól a Harcomba és az Outlander első részét is kivégeztem. Közben eszembe jutott, hogy elkezdtem a Harcom második részét, a Szerelmet, de nem tudott lekötni, úgyhogy most egy kicsit parkoltatom. 


3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél
Most nagyon birizgálja a fantáziámat Lori Gottlieb-től az Akarsz beszélni róla?, mert egy pszichológusnő írta és sok jót olvastam már róla. De az új Sarah Pinborough thriller is várólistás. 



4. A legjobban várt friss megjelenés az év második felére
Most nem vagyok annyira tisztában a várható megjelenésekkel, de remélem érkeznek nekem tetsző újdonságok a Könyvhétre (szeptember 17-20.).

5. A legnagyobb csalódás
Nem annyira mondanám csalódásnak, de Atwood-tól Az ehető nő nekem nem okozott akkora katarzist, mint vártam, sőt középszerűnek mondanám. A történet hangulata elvitt, de a mondanivaló nevetségesen szájbarágós volt szerintem.
Krusovszky Dénestől sem tetszett annyira az Akik már nem leszünk sosem. Nem tartom rossz regénynek, 4 csillagot adtam rá a Molyon, de túlértékeltnek  érzem.



6. A legnagyobb meglepetés
Colleen Hoover-től a November 9. nagy meglepetés volt, mert az It Ends With Us után nem számítottam sok jóra. Maga a történet felépítése, a mondanivaló hasonló volt, de mintha kimunkáltabb lett volna a szöveg és jobban tudtam kapcsolódni a főszereplőhöz is. És azért az is kellett, hogy olyan időben olvastam, amikor egy ilyen "szívettépős" történetre volt szükségem.



7. Kedvenc új szerző
Barnás Ferenc és Carlos Ruiz Zafón.


8. A legújabb könyves szerelem
Már nem igazán esek szerelembe könyves karakterekkel.

9. A legújabb kedvenc karakter
Nem avattam kedvenc karaktert, de Agnes (Rekviem egy gyilkos asszonyért) és Claire (Outlander) nagyon megfogtak, mert különböző módon, de mindketten igazi erős nők.



10. Egy könyv, amin sírtál
Lehet sokat szerepel már, de Barnás Ferenctől az Életünk végéig-et megkönnyeztem párszor, de nem magát a történetet, hanem inkább azokat a gondolatokat, amik a hatására előjöttek bennem.



11. Egy könyv, ami boldoggá tett
Egy nemrégi olvasmányom jutott eszembe, Sarah Addison Allen-től az Édes élet, aminek már a nevében is benne van, hogy egy nagyon cuki könyv, csupa szerethető karakterrel.



12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál
A könyvekkel ellentétben, azt nem tartom számon, hogy milyen sorozatokat, filmeket nézek és el is felejtem őket. Így hirtelen A fiúknak, akiket valaha szerettem 2. része ugrott be, amit olvasni nem olvastam, de a Netflix-es film ugyanolyan aranyos és szórakoztató lett, mint az első részé.



13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál
Idén eddig csak 1 külön könyves értékelést írtam a Rekviem egy gyilkos asszonyért című könyvről.



14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál 
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger - és nemcsak kívülről tetszett nagyon.



15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?
Mindig a hangulatom alapján választok olvasmányt, úgyhogy erre nem tudok válaszolni, de az biztos, hogy a saját olvasatlan könyveim számát szeretném apasztani, mert a karantén alatt megszaladt a vásárlások száma. 

16. Kiket jelölsz meg?
Mindenkit, aki még nem töltötte ki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése