2015. január 4., vasárnap

Várólista csökkentés 2015 + könyves fogadalmak

Vége az összegzős posztoknak, most már az újévre koncentrálok, amelyben megint megpróbálkozom a várólista csökkentéssel. Ez már a harmadik év lesz és bár az előző kettőben egyszer sem sikerült, most megint elszántan kezdek bele. Aztán, ha idén sem sikerül, akkor felhagyok minden kihívással, mert idén már csak ez az egy van, amit teljesíteni szeretnék. Nem szeretném túlszárnyalni a tavalyi olvasásaim számát és nem szeretnék semmit muszájból olvasni, csak egy kicsit csökkenteni a várólistámat meg a polcaimon lévő olvasatlan könyvek számát. Ez az egyik könyves fogadalmam is egyben.



Ezzel a 12 könyvvel neveztem a  várólista csökkentésre:

Miguel de Cervantes: Don Quijote
George Orwell: 1984
Anthony Capella: A kávék költője
Goce Smilevski: Freud húga
Marie Phillips: Csintalan istenek
Anna Gavalda: Vigaszág
Imre Viktória Anna: Az Őrült Hold alatt
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Joanne Harris: Csokoládé
Charlotte Bronte: Jane Eyre
Thomas Hardy: Egy tiszta nő
Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Nagyon vegyes lista lett, kortárs-klasszikus, hosszú-rövid, mindenféle téma. Először úgy gondoltam nem készítek alternatív listát, de mivel idén tényleg szeretném megcsinálni ezt a kihívást így a jelentkezés után pár nappal választottam pluszba még 12 könyvet.

Alternatív lista:

Fejős Éva: Nápolyi vakáció
Jostein Gaarder: Sofie világa
Závada Pál: Jadviga párnája
Kőváry Anett: Mindjárt harminc
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Szabó Magda: Régimódi történet
Szabó Magda: Katalin utca
Kosztolányi Dezső: Pacsirta
Veronica Roth: A beavatott
J.R.R. Tolkien: A szilmarilok
Alison Weir: Lady Elizabeth
Müller Péter: Isten bohócai

A kihívások számát lecsökkentettem ugyan, de az újévi fogadalmakét nem. Van néhány, amit senkinek nem árulok, de a könyveseket természetesen igen.

1. Többet használom a Kindle-t
Hiába van már meg több mint egy éve, de borzalmasan keveset használom, pedig pénzspórolás és kényelem szempontjából is nagyon. Főleg most, Lakatos Levente új könyvét olvasva jövök rá erre, mert sokkal jobb a kis könnyű Kindle-t tartani, mint a 800 oldalas regényt. Persze nyomtatott könyv párti vagyok, de ennek is van előnye.

2. Többet olvasok angolul
Tavasszal megcsináltam az előre hozott érettségit és a felsőfokú nyelvvizsgát, szóval az utolsó évben már nem kell angolt tanulnom, ami egyenlő azzal, hogy nem gyakorlom semmivel a nyelvet. Sokszor nagyon-nagyon hiányzik, de eddig nem tudtam rávenni magam, hogy többet olvassak angolul.

3. Csökkentem az "ötször annyi könyvet veszek ki a könyvtárból, mint amennyit el tudok olvasni" szokásomat
Ez egy tipikus könyvmoly szokás. Meglátok egy könyvet és bebeszélem magamnak, hogy ezt most éppen azért láttam meg, mert feltétlenül el kell olvasnom és el is fogom, mert nekem a nap nem is 48 hanem 72 órából áll. Aztán ezt még megcsinálom egy alkalommal minimum 4-5 könyvvel. Nagyon nehéz lesz otthagyni őket, de muszáj.

4. Nem veszek könyvet ameddig le nem érettségizem
Jó, ezt a fogadalmat már ebben a hónapban meg fogom szegni, mert most fogok beruházni magyar emelt tételes meg töris könyvekre, tehát akkor átfogalmazva szórakoztató könyveket nem veszek. Ugyan már hát miért is vennék? Nem is lesz időm olvasni! Dehogynem!

Ami pedig nem fogadalom, de az előző években mindig megtettem, valamilyen sorozatot újra fogok olvasni, csak még nem tudom melyiket, mert az előző években mindent ellőttem.



2 megjegyzés:

  1. Az első két pontodat én is igyekszem betartani, ennek megfelelően a kindlimet elkezdtem átnézni meg átrendezni rajta a dolgokat, hogy ne legyen akkora a bőség zavara. De azért a papírkönyvet sokkal jobban szeretem :)
    A könyvtárral is próbálom visszafogni magam, ami azt jelenti nálam, hogy csak online jegyzek elő,és a pultnál tovább nem megyek, csak leadom a régieket, az újakat meg fel, de még így is sok..:D
    Azért biztos lesz időd olvasni az érettségi előtt is, különben is olyankor a legjobb olvasni, amikor mást kéne csinálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem merek előjegyeztetni, mert aztán ha nem olvasom el, akkor úgy érzem mástól veszem el, aki tényleg elolvasná. Késni meg nem szeretek vele, mert én ilyen szabálykövető vagyok. :D
      Az utolsó mondatot sajnos vagy nem sajnos tapasztaltam már. Most is szívesebben válaszolnék még ezer hozzászólásra is, csak ne kelljen elkezdeni tanulni. :D

      Törlés