2019. július 22., hétfő

Rainbow Rowell: Szív küldi

Régebben olvastam már Rainbow Rowell két magyarul megjelent könyvét, az Eleanor és Parkot, valamint a Fangirl-t, amelyekkel nagyon megszerettem az írónő stílusát, így mikor láttam, hogy újabb könyve jelent meg magyarul, le is csaptam rá a könyvtárban.



A Szív küldi az ezredforduló idején játszódik az USA-ban és főszereplői egy napilapnál, a Courier-nél dolgoznak. Lincoln az informatikus srác, aki éjszaka dolgozik és az a feladata, hogy a dolgozók e-mailjeit ellenőrizze, illetve, hogy értesítést küldjön azoknak, akik "tiltott" témákkal kapcsolatban leveleznek. A szűrőprogramján, a Cápán sorra fennakadnak két nő, Beth és Jennifer e-mailjei és Lincoln azt veszi észre, hogy élvezettel olvassa a beszélgetéseiket, Beth különösen szimpatikus lesz a számára.

Szerintem ez egy nagyon aranyos alaptörténet, aminek ugyan sejthető a végkifejlete, de nem azért érdekli az olvasót, hanem mert nagyon olvasmányos, hangulatos, egyszerűen cuki. Nagyrészt Lincoln életét ismerhetjük meg olvasás közben, szerintem ő az a szereplő, aki valóban élővé válik az oldalakon, de Beth és Jennifer sokszor vicces, néha komoly beszélgetései  is sokat hozzátesznek a hangulathoz.



Igen, a hangulat... Engem ez a regény hangulatában teljesen az egyik kedvenc 90-es évekbeli filmemre a You've got mail-re (A szerelem hálójában) emlékeztet. Úgy olvastam végig, mintha a kedvenc romantikus vígjátékomat nézném. Bár igazából nagyon lassan halad a cselekmény, de mégis vitt magával és nagyon sokszor megmosolyogtatott, ugyanakkor komoly életviteli és párkapcsolati témák is előkerültek benne. A You've got mail azért is különleges a szívemnek, mert a könyvek fontos szerepet játszanak benne, a Szív küldi pedig azért is tetszik, mert egy kicsit beleláthatunk az újságírók életébe a történet által.

Rainbow Rowell eddig magyarul megjelent könyveiben a gimnazisták és egyetemisták játsszák a főszerepet, ebben a könyvben a szereplők már 30 körül vannak, más élethelyzetekkel kell megbírkózniuk, de szerintem ez az újabb téma is nagyon jól áll az írónőnek. Remélem hamarosan ismét jelenik meg könyve magyarul.

A Szív küldi lehet egy szuper nyári olvasmány, de én az év bármelyik időszakában ajánlom, amikor az ember egy kicsit ki akar kapcsolni egy könnyű, szórakoztató könyvvel. Bár lehet vajszívű vagyok, de erre a könyvre bármikor 5 csillagot/pontot adnék.


Értékelés:
5/5


Fülszöveg

Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket. 
Lincoln O'Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított. 
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei. 
Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…

Megjelent a Scolar kiadónál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése