2016. március 15., kedd

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

"- Nem múlik semmi a szavakon? Nem merném ezt ilyen határozottan kimondani. Néha már úgy hiszem, nagyon sok, talán minden a szavakon múlik, melyeket idejében kimond, vagy elhallgat, vagy leír az ember... "

Nekünk nem volt kötelező Márai a gimiben, sőt tanulni sem sokat tanultunk róla, így engem sokáig nem is érdekeltek különösebben a művei. De mivel sokat adok a barátaim és a tanáraim véleményére, illetve a közösségi oldalakon is egy csomó nekem tetsző idézet szembe jött velem tőle, így gondoltam ideje adni neki egy esélyt. 

A gyertyák csonkig égnek egy évtizedeken vagy inkább egy egész életen át tartó barátság különös története, amelybe, mint mindannyiunk életébe valamilyen formában beleszövődik a háború, a szenvedély és a szerelem. 

A történet alapvetően sem hosszú, de időben is csak egy napot ölel felel. Emlékekből és hosszú párbeszédekből áll össze az egész, nem történnek nagy fordulatok, de valamilyen leírhatatlan hangulat lengi körül az egészet. A két főszereplő személyiségén, érzésein van a hangsúly, aminek a hatására húsvér emberként állt előttem a két megöregedett katona, akiknek még évtizedek után is nyomja a lelkét valami.
Márai annyira az emberről ír, hogy hátborzongató volt számomra minden egyes szó, ugyanakkor csodálatos is, mert azt hiszem, magyar írótól még nem olvastam ilyen gyönyörűen egymásba font szavakat. Szomorú, drámai, elképesztő kisregény, aminek utánozhatatlan a hangulata. 
Ha valakibe/valamibe így beleszeretek, utána sokáig ostorozom magam, hogy eddig miért nem olvastam tőle, de azt hiszem, még nem késtem le semmiről és már ki is vettem egy újabb Márai könyvet a könyvtárból. A gyertyák csonkig égnek egyébként szerepel az 1001 könyv, amit el kell olvasnod mielőtt, meghalsz című könyvben is, már csak ezért is érdemes elolvasni."Barátok voltunk, tehát nem pajtások, nem komázó suhancok, nem bajtársak. Barátok voltunk, s nincs semmi az életben, ami kárpótolni tud egy barátságért."


1 megjegyzés:

 1. Good morning how are you?

  My name is Emilio, I am a Spanish boy and I live in a town near to Madrid. I am a very interested person in knowing things so different as the culture, the way of life of the inhabitants of our planet, the fauna, the flora, and the landscapes of all the countries of the world etc. in summary, I am a person that enjoys traveling, learning and respecting people's diversity from all over the world.

  I would love to travel and meet in person all the aspects above mentioned, but unfortunately as this is very expensive and my purchasing power is quite small, so I devised a way to travel with the imagination in every corner of our planet. A few years ago I started a collection of used stamps because trough them, you can see pictures about fauna, flora, monuments, landscapes etc. from all the countries. As every day is more and more difficult to get stamps, some years ago I started a new collection in order to get traditional letters addressed to me in which my goal was to get at least 1 letter from each country in the world. This modest goal is feasible to reach in the most part of countries, but unfortunately it’s impossible to achieve in other various territories for several reasons, either because they are countries at war, either because they are countries with extreme poverty or because for whatever reason the postal system is not functioning properly.

  For all this I would ask you one small favor:
  Would you be so kind as to send me a letter by traditional mail from Hungary? I understand perfectly that you think that your blog is not the appropriate place to ask this, and even, is very probably that you ignore my letter, but I would call your attention to the difficulty involved in getting a letter from that country, and also I don’t know anyone neither where to write in Hungary in order to increase my collection. a letter for me is like a little souvenir, like if I have had visited that territory with my imagination and at same time, the arrival of the letters from a country is a sign of peace and normality and an original way to promote a country in the world. My postal address is the following one:

  Emilio Fernandez Esteban
  Avenida Juan de la Cierva, 44
  28902 Getafe (Madrid)
  Spain

  If you wish, you can visit my blog www.cartasenmibuzon.blogspot.com where you can see the pictures of all the letters that I have received from whole World.

  Finally I would like to thank the attention given to this letter, and whether you can help me or not, I send my best wishes for peace, health and happiness for you, your family and all your dear beings.

  Yours Sincerely

  Emilio Fernandez

  VálaszTörlés