2016. március 7., hétfő

Nicolas Barreau: A világ végén megtalálsz

A tavalyi év egyik nagy meglepetése és szerelme volt nálam Nicolas Barreau és A nő mosolya című könyve. Nem vagyok nagy rajongója a romantikus regényeknek, maximum néhány klasszikusnak (Jane Austen az abszolút favorit!), de Barreau-ban megtaláltam mindazt, amit egy romantikus történetben keresek.

A világ végén megtalálsz megint egy picit nyomozós és nagyon szerelmes történet, amelyben Jean-Luc, a kicsit pesszimista, nőcsábász párizsi galériatulajdonos egynap szerelmes levelet kap, amely pillanatok alatt meglágyítja a szívét. Az aláírás csak ennyi: Principessa. Jean-Luc pedig ennek hatására nyomozásba kezd, hogy megtalálja a titokzatos hölgyet, aki már régóta epekedik érte.

Miután átvettem a könyvet a boltban, szinte azonnal bele is kezdtem. Vágytam arra a különleges hangulatra, amit az író könyve tavaly adott. Párizsra, a híres éttermekre, kávézókra. Még általános iskolás koromban jártam a francia fővárosban, de akkor csak egy szürke, esős helyet láttam benne (mennyire képes befolyásolni a dolgokat az időjárás...), most pedig Olaszország után a legnagyobb vágyam, hogy újra eljussak oda. Barreau könyveivel legalább képzeletben Párizsban érezhettem magam.

A Le Train Bleu étterem, a könyv egyik helyszíne
A könyv szélsebesen olvasható, inkább kisregénynek nevezném, hisz egyébként sem hosszú. Ami furcsaság volt számomra A nő mosolya után, hogy ebben most csak a főszereplő férfi szemszögéből láthatjuk a dolgokat. Általában olyan könyveket olvasok, amelyekben nő a főszereplő, így ehhez nagyon nehéz volt hozzászokni, de egy idő után kifejezetten élveztem.
A nyomozós rész izgalmassá tette a sztorit, persze nem kell nyomozás alatt vérremenő dolgokra gondolni. Már az első oldalak után erős sejtésem volt, hogy ki a gyilkos levél írója és elkönyveltem magamban, hogy "áh, ez így teljesen kiszámítható", de aztán egy időre teljesen elbizonytalanodtam a főhősünkkel együtt. Azt nem állítom, hogy  a könyv felétől nem sejthető 99%-ig biztosan, hogy ki lesz az, de hát nem is ez ennek a könyvnek a lényege.
Egy könnyű, hangulatos szerelmes sztori A világ végén megtalálsz. Aki egy ilyenre vágyik éppen, annak tökéletes választás lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése