2019. január 7., hétfő

Mel Robbins: 5 másodperces szabály

Már régóta szemeztem ezzel a könyvvel, különösen mióta olvastam belőle egy részletet, ami arról szólt, hogy a szerző, hogyan szokott le a reggeli "szundi gomb nyomkodásról". Ez nálam is nagy probléma, így nagyon kíváncsi lettem mi is ez a szabály és, hogy milyen működésmódok vannak mögötte.

***

Fülszöveg: Ha ​tudod már, MIN akarsz változtatni, ez a könyv megmutatja neked, HOGYAN tedd. 
Ha komolyan gondolod, hogy változtass az életeden vagy a munkádon… 
Ha készen állsz arra, hogy felhagyj a halogatással… 
Ha szeretnél egy egyszerű, de bizonyított módszert, hogy egyszer és mindenkorra legyőzd az önmagadban való kételkedést és a félelmet… 
…akkor a megfelelő könyvet tartod a kezedben!

Világszerte több mint tízmillió ember ismerte meg az 5 másodperces szabályt, hogy magabiztosabb legyen, produktívabb legyen, tudatosabb legyen, több pénzt keressen, a kezébe vegye az irányítást, legyőzze a szorongását, megvalósítsa az álmait, felfedezze a nagyságát! 
Az 5 másodperces szabály nem trükk, hanem egy tudományosan igazolt cselekvési terv, amit könnyű használni, könnyű megjegyezni, és valóban működik. 
Mel Robbins könyvéből megtudhatod, HOGYAN használhatod a viselkedésed megváltoztatására, és hogyan élheted nagyobb bátorsággal a mindennapjaidat. 
Hidd el, ha képes vagy elszámolni 5-ig, megváltoztathatod az életed.


***

Már egy ideje tudom, hogy nincs csodamódszer, hogy azzal, ha elolvasol egy önsegítő könyvet, nem fordul fel fenekestül az életed, de mégis szeretem az ilyen típusú könyveket olvasni, mert sokat lehet belőlük magunkról és másokról tanulni, a megvalósítás pedig csak ránk vár, a könyvek segítségével vagy azok nélkül.


Ahogy fentebb írtam, azért tetszett meg ez a könyv, mert hasonló problémáink voltak/vannak a szerzővel, így extra motiváló volt számomra, hogy elolvashattam, hogyan oldotta meg ő ezeket a hasonló problémákat - kifejlesztette hozzá az 5 másodperces szabályt.

Persze az 5 másodperces szabályról sok embernek az jut eszébe, hogy 5 másodpercig még megeheted az ételt, ha az leesett a földre, de Mel szabálya is hasonlóan egyszerű. Ha a cselekvés gondolata kialakult benned csak számolj vissza 5-től 1-ig és cselekedj. A visszaszámolással megakadályozod azt, hogy a cselekvéssel kapcsolatos érzéseid előtérbe kerüljenek, elkezdj kifogásokat gyártani, halogatni. Azt hiszem ennél egyszerűbb "csodamódszerrel" még nem találkoztam.

A könyvnek nem is ez volt a lényege számomra, hanem hogy rengeteg ember története, visszajelzése szerepelt benne különböző közösségi oldalakról. Ha látod, hogy másoknak is sikerült elérni a céljaikat az élet különböző területein, a munkában, a párkapcsolatban, az egészséges életmódban, az téged is rengeteg energiával tud feltölteni. Ez nálam is így volt. Különösen tetszett a bátorsággal kapcsolatos rész és amikor azzal foglalkozott a szerző, hogy mennyi olyan híres személy van, aki rengeteg küzdelem árán, de végül elérte a célját. Jó volt, hogy itt is hozott sok példát.

Amit viszont negatívumként említenék az a rengeteg elütés. Ha egy-kettő van, az még nem szokott irritálni, de itt elég sok volt. Olyan is, ami megváltoztatta a mondatrész értelmét. Lehet csak én vagyok ilyen szőrszálhasogató, de engem sokszor zavart. 
A másik dolog pedig, ami valószínű inkább a tanulmányaimból ered, hogy sokszor úgy éreztem csak a felszínt kapargatja a szerző egyes témáknál (halogatás, produktivitás, maga a szabály működésmódja) és sokszor nagyon konyhanyelven fogalmozott. Ez persze nem baj, mert mindenki számára érthetővé akarta tenni a dolgokat, de én azt gondolom, aki az 5 másodperces szabályt elolvassa, annak valószínű, hogy nem ez az első önsegítő könyve. A témák kibontásában lehetett volna bátrabb a szerző.

Összességében nagyon lekötött ez a könyv, főleg, hogy újév előtt olvastam és próbáltam vele felszívni magam a 2019-es fogadalmaimhoz, céljaimhoz. Mindenkinek ajánlom azzal az üzenettel, hogy annyit fogsz tudni kivenni ebből (is), amennyit beleteszel, mert szerintem elsősorban nem is magáról a szabályról szól a könyv, hanem a cselekvésről.


"Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy belevágj, ahhoz is bátor vagy, hogy sikerüljön."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése