2015. február 20., péntek

Egy hétvége - kétféle süti

Azt elmúlt hetekben, de ha a karácsonyt kivesszük hónapokban próbálok egészségesebb sütiket sütni, ha már teljesen nem tudok róluk lemondani. De ugyan miért is tennék ilyet? Viszont itthon a fiúk, elsősorban az öcsém ennek nem igazán örülnek, így mostanában igyekszem mindenkinek a kedvére tenni és ha kell többféle sütit is készítek.

A család nagy kedvence a brownie, ami általában már az elkészülte után 24 órán belül elfogy és nagy vetélkedések vannak az utolsó szeletekért. Ez volt az egyik első sütim, már évek óta készítem és képtelenség elrontani. Annyira egyszerű, hogy szinte már csukott szemmel megsütöm, így ahogy telnek az évek nem is szeretem már annyira csinálni, szívesebben próbálok ki új dolgokat, szóval nem egyszer könyörögtek már nekem a fiúk browniért. Általában megesik rajtuk a szívem, de nem mindig.
Ennek a receptnek az érdekessége, hogy nem étcsokival, hanem kakaóporral készül. De ugyanolyan finom, mint egy csokiból készült brownie, ha jó minőségű holland kakaóport használunk hozzá!

Brownie 

Hozzávalók:
2 dl víz
22 dkg margarin
4 púpozott ek. kakaópor
25 dkg liszt
30 dkg cukor
1 tk. szódabikarbóna
4 ek. natúr joghurt
2 tojás

A tetejére:
12 dkg margarin
4 púpozott ek. kakaópor
6 ek. natúr joghurt
15 dkg cukor
15 dkg darált dió

A vizet, a margarint és a kakaóport beleöntjük egy kisebb lábasba és a gáztűzhelyen összeforraljuk, néha megkeverjük közben. Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, vagyis a lisztet, a cukrot és a szódabikarbónát. Erre ráöntjük a margarinos-vizes-kakaós masszát (nem kell megvárni míg kihűl) és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a joghurtot, valamint a tojásokat egy kisebb tálban villa segítségével felverjük és azt is hozzákeverjük a tésztához.  A masszát margarinos-lisztes tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc sütés után már kész is.

Ameddig sül, addig megcsinálhatjuk a tetejére kerülő krémet. A margarint, a kakaóport, a joghurtot és a cukrot egy kisebb lábasba tesszük és ezt is felolvasztjuk, mint ahogyan a massza egyik részénél is tettük. Ha kész csak hozzáöntjük a darált diót és megkeverjük. 
Várjunk egy kicsit hogy hüljön a tészta is és a krém is, majd a krémet simítsuk a tészta tetejére és tegyük a brownie-t hidegre. Érdemes kicsit lehűteni mielőtt felvágjuk, aztán meg már minden mindegy. :)

De ha valaki nem szeretne ekkorát bűnözni, akkor van egy kipróbált, diétás muffin receptem is. Nevezhetném úgyis, hogy "amit itthon találtam muffin". A cél az volt, hogy ne kerüljön bele búzaliszt és ne kelljen beletenni túl sok cukrot.

Almás-kókuszos diétás muffin

Hozzávalók: (kb. 20 kisebb muffinhoz)
10 dkg zabpehely
5 dkg zabliszt
5 dkg kókusz
1 tk. sütőport
2 alma
2 tojás
1 kispohár joghurt
késhegynyi fahéj
2 dl tej
cukor vagy bármilyen édesítőszer ízlés szerint - nálam 5 ek. nyírfacukor

Jól összekeverjük a tojásokat, a joghurtot és cukrot, majd hozzáadjuk a száraz anyagokat, belereszeljük az almákat, legvégül pedig a tejet. Kimondottan folyékony masszát kapunk.
A tésztát kapszlikba töltjük kb. 3/4-ig  és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. Nem fog úgy megnőni, mint a búzalisztes változat, úgyhogy ne féljünk az adagolással. Miután kész, várjuk meg még kihűl, mert forrón elég ragadós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése