2018. november 10., szombat

Paula Hawkins: A lány a vonaton

Nem egy friss könyv A lány a vonaton, de biztos sokan emlékeztek még rá, hogy mekkora szenzáció volt. Sokáig húztam, halasztottam az elolvasását, de most még a regény alapján készült filmet is megnéztem.


Fülszöveg: 
Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra.

És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég.


A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.


Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton 

***

Könyvek terén nem vagyok egy nagy thriller rajongó, vagy legalábbis kevés ilyet olvasok, a legutóbbi talán a Holtodiglan volt, de az is már régen, pedig annak az olvasása után is megfogadtam, hogy több thrillert fogok olvasni.

A lány a vonaton szerintem egy kifejezetten női thriller, hiszen a főszereplő, Rachel mellett két másik fontos szereplő is van benne, Megan és Anna. Ők hárman látszólag gyenge személyiségek, de mélyen nagyon is erősek és ők tartják össze a történetet. A férfi szereplők viszont talán a kelleténél negatívabban, agresszívabban vannak beállítva, legalábbis túl nagy a kontraszt a két nem között, így én már kicsit passzív-agresszív feminista regénynek is nevezném.

De ez már a nagyon átgondolt véleményem, mert a könyv csak úgy magával ragadott, mint ahogy sokan másokat is. Egy-két nap alatt elolvastam. Túlzásnak tartanám az írónőt olyan klasszikus írókhoz hasonlítani, mint Hitchkock vagy Agatha Christie és szerintem a Holtodiglan is egy másik kategória, de a maga nemében, arra hogy magával ragadjon, izgassa az embert és csak olvassa és olvassa a lapokat, arra tökéletes. Nekem is nagyon tetszett és örültem a váltott nézőpontoknak meg a múltbeli visszatekintéseknek, mert bár nagyon együtt tudtam érezni a főszereplővel, de önmagában az ő szemszöge kevés lett volna.

Ha még nem olvastátok nagyon ajánlom A lány a vonatont, mert tényleg egy tök jó kis thriller és a történethez úgy gondolom így vagy úgy, de nagyon sokan tudnak kapcsolódni. A második könyvét, A víz mélyént is szeretném elolvasni.



A filmről:
Mindig úgy kezdek neki egy regényből készült filmnek vagy épp megyek egy színházi előadásra, hogy próbálom nem azt várni, hogy 100%-osan az eredeti történetet fogom látni. Egy idő után általában sikerül is elvonatkoztatnom, de most erre nagyon nem is volt szükség, mert szinte teljesen történethű lett az adaptáció. Éppen ezért nem is kötött le annyira a film, nem volt min izgulmon. Ettől függetlenül, aki nem ismeri a történet egészét, annak ajánlom, mert nagyon hangulatos, feszültséggel teli lett. Emily Blunt pedig az egyik kedvenc színésznőm és szerintem nagyon jól alakította a főszereplő Rachel-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése