2015. július 9., csütörtök

A tökéletes muffin nyomában

Nagyon furcsa még belegondolni is, de én már 7-8 éve rendszeresen sütök. Ilyen egyszerű keverős-kavarós dolgokkal kezdtem, így az egyik legelső sütim a muffin volt. Ez a sütemény, ami elronthatatlan, egyszerű és egyben a leggyorsabb, emellett rengetegféle módon variálható. Gyümölcsökkel, magvakkal, különböző fajta csokikkal, pudinggal, lekvárral, stb. dobhatjuk fel az alaptésztát. Ha csak magamnak csinálok muffint - ami ezer évben egyszer fordul elő - akkor mindenképpen kerül bele a kedvenc fűszeremből, a fahéjból egy nagyobb adag (szerintem még soha nem mondtam semmire, hogy túl fahéjas lenne), illetve szoktam beletenni gyömbért és darált szegfűszeget is. Imádom ezt a karácsonyi ízvilágot még nyáron is.
De ugye a variálhatóság mellett rengeteg különböző alaptészta is létezik. Én minimum ötfélét már kipróbáltam, némelyiket hosszú ideig használtam, de azt hiszem, hogy pár hete megtaláltam a számomra (és a család számára is) tökéletes alapot. A barátnőim jöttek hozzánk egy kis érettségi utáni lazulásra, így gyorsan fellapoztam a receptes füzetemet és megakadt a szemem a lenti muffin alaprecepten, amit valamikor, valahonnan kiírtam, de még sohasem próbáltam ki. Akkor friss cseresznyével sütöttem meg és szerintem ennyire puha, omlós muffint még nem sikerült készítenem. A múlt héten pedig az öcsém kívánságára egy extrán csokis verziót alkottam meg. Isteni finom lett. Az öcsém persze magát dicsérte, amiért végre olyat sütök, amilyet ő mond. Mintha ez nem mindig így lenne...

Bögrés muffin alaprecept (14-16 db muffinhoz)

Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
2,5 dl tej
1,25 dl olaj
1 tojás
sütőpor - a 2 bögre liszt kb. 30 dkg-nak felel meg, ezért kicsit több, mint fél zacskó

Az elkészítés roppant egyszerű. A tojást az olajjal felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és ezzel tovább keverjük. Mivel nem margarint, hanem olajat használunk, ezért nem lesz olyan habos a massza. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, ezzel is elkeverjük. Végül pedig a tejjel hígítjuk egy kicsit a masszát.

Ezután bármit lehet még beletenni. Én a csokis muffinhoz hozzáadtam két nagy evőkanál kakaóport, belereszeltem egy citrom héját (a kakaó és a citrom nagyon jó barátok ám) és egy fél tábla étcsokit. A csoki másik felét pedig a már formákba kanalazott tészta tetejére tettem kisebb darabokban.
A muffinpapírt én 3/4-ig szoktam megtölteni, így szép magasak lesznek a muffinok és akkor ebből a mennyiségből 14 darab muffin lesz.
180 fokon, alsó-felső sütésen 22-23 percig sül. És a többi recepthez képest ezek a muffinok, 1-2 naposan is ugyanolyan puhák és finomak. 


2 megjegyzés:

  1. Na ezt jól megjegyzem magamnak, aztán ideje lassan szerezni egy muffinsütőt :D
    Amúgy nagyon szépek és étvágygerjesztőek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így virtuálisan is annyira tetszik. Majd írj, ha kipróbáltad. :)

      Törlés