2014. november 23., vasárnap

Könyvmolyok problémai TAG

Íme az első book tag a blogon. Köszönöm szépen Teklának

a meghívást, végre olyan kérdések, amikhez hozzá tudok szólni. :)

1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?
Sajnos sokszor kényszerítem magam  könyvek olvasására, mert kötelező olvasmány, molyos kihívásra kellene vagy éppen könyvtári és mégis csak el kellene olvasni. Aztán van amihez megjön a kedvem, van, amit pedig megunok és félbehagyok. A legjobb persze az, ha spontán kezdek el valamit. Az mindig jól sül el.


2. Már elolvastad, több mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod?
Általában azt is végigolvasom, ami az elején annyira nem fog meg, mert várok az áttörésre, ami egyébként sokszor meg is történik.  De nagyon kitartó tudok ám lenni az olyan könyvekkel is, amikben tényleg semmi, de semmi nem fog meg.


3. Közeledik az év vége és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?
Mindig túl akarom szárnyalni az előző évben elolvasott könyvek számát, ami az idén valószínűleg nem fog sikerülni. De ha erőltetném a dolgokat, akkor elveszne az olvasás varázsa, mert ez nem egy verseny.


4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói. Nem. Egyeznek!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?
 Ilyen téren eléggé precíz és pontos tudok lenni, de egy idő után belenyugodnék a dologba és csak akkor bosszankodnék néha, ha megkapná a szemem a polcon ez az "apró hiba".

5. Mindenki imád egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet?
Ha felvetődik témaként, akkor bárkinek elmondom a saját véleményem. És előfordul, hogy twitteren, molyon és persze itt a blogon is megemlítem. De persze előbb elolvasom a szóban forgó könyvet, így volt például a Szürkénél is. 

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mihez kezdesz magaddal? 
Ritkán fordult eddig elő, de amikor igen, akkor nem zavartattam magam. Inkább nevetni szoktam többször.

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?! 
Sokszor van, hogy újraolvasom az előző részt, de ha nem is emlékszem, akkor is belevágok a következőbe, mert általában fel tudom venni a fonalat. Szerencsére a legtöbb folytatás úgy van megírva, hogy kicsit visszautal az előzményekre. 

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet?
Régebben tényleg nem szerettem kölcsönadni a "drágáimat", de mostanában ez a fóbia már eltűnt, mivel boldoggá tesz, ha látom, hogy valakinek tetszik egy tőlem kölcsönkapott könyv.

9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”? 
Nincsen semmi bevált receptem, inkább csak reménykedem, hogy jön majd egy olyan történet, ami kimozdít a "könyves letargiámból".

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?
Legtöbbször 1-1 könyvre vágyom nagyon és akkor azt az egyet meg is veszem. Viszont általában könyvet kérek/kapok mindenféle alkalomra.  Ezért van az, hogy a szobámban már nem is férnek el könyvek, a nappaliban gyűjtöm őket tovább.


11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon mire elolvasod őket?
Ha spontán veszek meg valamit, akkor azt pikk-pakk elolvasom, de ha valamire sokat kell várnom/ jó előre eldöntöm, hogy meg fogom venni, akkor akár hónapokig is halogatom az olvasást.

Én nem tagelnék senkit, de ha van kedvetek válaszoljatok a kérdésekre kommentben, vagy linkeljétek be a blogbejegyzéseteket. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése