2014. június 25., szerda

Csak a zöldborsó!

A családunk nagyon szereti a zöldborsót. Anya azt szokta mondani, hogy ha az egész kertet azzal ültetné be, akkor se húznánk ki a telet az otthonival, mindenképp kellene valamennyi mirelit utánpótlás. De ilyenkor nyár elején csak úgy dúskálunk a sok-sok borsóban, ami pár hétig akár napi több órás borsófejtést na meg zöld körmöket eredményez. Ezen felbuzdulva, gondoltam hozok nektek két nagyon egyszerű zöldborsós receptet, amelyeket tényleg bárki eltud készíteni.



Ahogy már említettem, néhány hónapja vega vagyok és sok ember számára a legnagyobb kérdőjelet a reggeli jelenti. Ha nem eszek szalámit, sonkát, hát mit teszek én a szendvicsembe? Azon túl, hogy a vajas kenyérnél nem tudok finomabb reggelit elképzelni (és nem csak másnaposan), sokféle zöldséges krémmel/ pástétommal/pestoval kísérleteztem már, ezek közül az egyik a kapros-borsós pesto, aminek a receptjét a márciusi Éva magazinban találtam.

Íme a hozzávalók:
10 dkg zöldborsó
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyem
1 citrom reszelt héja (én ehelyett citromlevet tettem bele)
só, bors
olívaolaj 

Természetesen használhatunk mirelit hozzávalókat, de friss dolgokkal sokkal finomabb és egészségesebb.

A zöldborsót kis olívaolajon majd egy kevés vizet hozzáadva meg kell párolni, majd hozzáadni az összevágott kaprot és petrezselymet, sóval, borssal ízesíteni, valamint belereszelni a citrom héját. Ezután már csak össze kell turmixolni a hozzávalókat és azonnal fogyaszthatjuk is, bár nem árt, ha néhány órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Ahogyan fentebb írtam, én citromlevet használtam (kb. 2 teáskanálnyit), ennek nagyon prózai oka, hogy nem volt itthon rendes citrom, csak üveges citromlé. De ezzel a változtatással is nagyon pikáns, fűszeres pestot kaptam. Reggelire is kiváló szendvicsbe, pirítósra, de akár tésztával is ehetjük, akkor viszont érdemes hozzáönteni még egy kis olívaolajat, hogy krémesebb állaga legyen. 

Kapros - borsós pesto


A reggeli után pedig térjünk át az ebédre vagy akár vacsorára a manapság nagyon felkapott krémlevessel, ezúttal zöldborsóból. Én is rajongok a krémlevesekért, legnagyobb kedvencem a sütőtökkrémleves, de azért borsóból készítve sem utolsó.

Borsókrémleves friss petrezselyemmel


Hozzávalók:
olívaolaj
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
kb. 40 dkg zöldborsó
2-3 szem krumpli
1 nagy csokor petrezselyem
citromlé
víz/tejszín/húsleveslé

Mi itthon általában ezen recept alapján készítjük a krémleveseket, csak a fő hozzávaló és a fűszerek változnak. 

A vöröshagymát és a fokhagymát meg kell pirítani kis olívaolajon, majd hozzáadni a borsót, a meghámozott és kockákra vágott krumplit, végül pedig felönteni annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Ízlés szerint sót és a felvágott petrezselyem nagy részét hozzáadni, majd puhulásig főzni. Ha megfőtt a borsó és a krumpli jöhet a turmixolás, ezután pedig amennyire szükséges a hígítás. Mi általában vízzel szoktuk hígítani a krémleveseket, így is nagyon ízesek maradnak, de lehet tejszínnel (krémesebb, de kalóriadúsabb lesz) vagy maradék húsleveslével is (ez ugye nálam nem jöhet szóba). Végül pedig az ízek kedvéért adhatunk hozzá ízlés szerint citromlevet (azért kb. 2 evőkanál megteszi), mivel már előző receptből is kiderült , hogy a borsó és a citrom jó barátai egymásnak. A hab a tortán pedig, ha beleszórjuk a maradék petrezselymet, ami természetesen frissen a legjobb. Isteni íze lesz. 
Némi extraként szórhatunk bele reszelt sajtot vagy pirított kenyérkockákat is. Szerintem a borsóhoz nem illenek annyira az olajos magvak, de akár azzal is kísérletezhetünk. 

Jó étvágyat a borsós finomságokhoz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése