2014. május 26., hétfő

Nevetni ér! - Timur Vermes: Nézd, ki van itt

Mindig is érdekeltek a kicsikét groteszk történetek, nem volt ez máshogy Timur Vermes könyvével sem, amelyben Adolf Hitler 2011-ben egy beépítetlen berlini telken találja magát.
Timur Vermes egy apai ágon magyar származású újságíró, az eredeti címén Er ist wider da az első regénye, egy politikai szatíra. Vermes könyve már megjelenése évében hatalmas sikert ért el, 27 nyelvre lefordították, 2015-ben pedig bemutatják a regény alapján készült filmet is. Nálunk tavaly jelent meg a könyv Nézd, ki van itt címmel a Libri Kiadónál.

Főszereplőjét tekintve sokan ellenérzéssel gondolhatnak erre a regényre, de ugyanakkor ott bujkálhat a kíváncsiság is az emberekben: mihez kezdhet Hitler a 21. században? A Führer csak önmagát adja,  azt ami a személyiségéből adódik. Hihetetlen gyorsasággal képes beilleszkedni az új társadalomba, felfedezi a modern világ vívmányait és töretlenül kitart nézetei mellett, csak azzal nem számol, hogy 2011-ben van egy  a politikánál is erősebb hatalom, a média hatalma. Németország egykori kancellárja Vermes történetében már nem pártot vezet, hanem saját showműsora van. Habár azt mondják a szélsőségek világában élünk, a regényben az emberek reakciója a "Hitlert ijesztően hitelesen alakító" személyre nem áll többől csak hatalmas kacajokból és röhögőgörcsökből. De Ő végig hű marad nézeteihez és kivételes alkalmazkodóképessége segít az előrejutásban.
A Nézd, ki van itt egy leírhatatlanul humoros történet, de ugyanakkor elgondolkodtató is egyben. Ha belegondolunk, hogy ha bármelyikünk felébredne a közel 70 évvel későbbi jövőben és szembesülne a változásokkal, az mennyi mulatságos szituációt szülne. Ha pedig hozzátesszük, hogy ez minden idők egyik leghíresebb és hírhedtebb diktátorával történik, akkor a mulatságos helyzetek száma csak hatványozódik. Én olvastam és tanúsíthatom. Higgyétek el, nem olyan könnyű ám felvenni egy okos telefont. És azon elgondolkoztatok már, hogy mennyi kávézója is van ennek a Starbucknak?
A másik oldalon viszont ott volt a történet groteszk, elrettentő  mivolta is, hogy egy olyan személyiség, mint Hitler volt, egyszerűen minden korban képes megtalálni a számításait, hogy mire képes, ha olyan hatalmas fegyvert adnak a kezébe, mint a média. Vermes megadja rá a saját válaszát, én viszont azt mondom, hogy olvasni jó volt, de ne próbáljuk ki, mert tényleg a szélsőségek világában élünk.
A könyv írója úgy volt komolytalan, hogy közben mégis a témához méltó komolyságot mutatott. Szerintem a Nézd, ki van kapcsán egy zseniálisan kivitelezett regényről beszélhetünk, de nálam azért nem "maxpontos", mert a vége felé kis egyhangúságot éreztem benne és befejezetlen lett.

Értékelés: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése