2013. május 22., szerda

Bővül a kívánságlista... - Május

A molyok egyik fő jellemzője, hogy gyorsabban bűvül a kívánságlistájuk, mint az elolvasott könyvek száma. Ebben a kis "rovatban" minden hónapban bemutatok majd öt könyvet, amelyekkel ismét hosszabb lett az amúgy is kilométeres kívánságlistám.

Isaac Marion: Eleven testek 

R egy fiatal férfi. Éppen egzisztenciális válságban van – ő egy zombi. Keresztülverekszi magát a háborúban megsemmisült, összeomlott Amerikán, és az eszüket vesztett, éhes társai között mégis valami többre vágyik, mint vér és agyvelő. A többiekkel ellentétben ő tud beszélni – néhány felmordult szótagot ugyan, de a belső élete csupa mélység, csupa csoda és vágy. Nincsenek emlékei, nincsen személyisége, nincs pulzusa sem, de vannak álmai.

Elég gyorsan körbejárta a világhálót az Eleven testek, köszönhetően az április elején bemutatott filmváltozatnak. Én magam még mindig a "nyugis" könyveket preferálom, nem szeretem se a fantasy-t, se a disztiópiás regényeket, de azért mindet elolvasom.  Így az Eleven testeket sem szeretném ha kimaradna a repertoárból. Főleg, hogy sokan nagyon jó véleménnyel vannak a könyvről. Most komolyan, kit ne érdekelne egy zombi szemszögéből íródott történet?

Yann Martel: Pi élete

Pi Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta. Iskolatársai persze Pisisnek csúfolják, mire ő lerövidíti a nevét, és a gyengébbek kedvéért felírja a táblára: π=3,14.


Az is furcsa, hogy egy állatkertben lakik Pondicherry városában, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. És éppen itt kezdődnek a bajok: az állatkert nem jövedelmező – a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel – valamint egy mentőcsónak-rakományra való állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna – és egy bengáli tigris!
Volt szerencsém látni a filmet, ami nem kis benyomást tett rám, bár vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy mennyire is adja át a könyv hangulatát.  A film eleje és vége erősen filozofálgatósba megy át, viszont a közepe a látványra van kihegyezve. Ez viszont nem baj, mert életemben nem láttam még ilyen csodálatos filmet, csak kíváncsi vagyok, hogy a könyvben hogy van ez megoldva. Vágyom a filozófiára!
Vivien Holloway: Pokoli szolgálat

Lilian küzdött. Mindent megtett, mégis elbukott, most pedig már sohasem szabadulhat a Pokolból. Ő az Ördög egyik bérgyilkosa. Életre szóló szerződéssel. Egy lélektolvaj, aki levadássza azokat, akik keresztbetettek Lucifernek, a lelküket pedig magával viszi. Az új megbízás egyértelmű, a feladat világos, ám Lil dolga korántsem olyan egyszerű, mint gondolta volna. Mert a Pokolban semmi sem az, aminek látszik. 

Imre Viktória Anna Kísértés Rt. című könyve óta vonzanak a pokollal és Luciferrel kapcsolatos történetek. Ez a könyv rádadásul szintén egy magyar író tollából való (molyon Wee-ként találjátok meg). 

Jane Rogers: Jessie Lamb testamentuma

Asszonyok és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? 

Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? 
Szerintem már a fülszöveg magáért beszél. És jól tudjuk... ne ítélj a borító alapján, de ennek a  könyvnek a borítója valami csodálatos. Olyanannyira, hogy maga az írónő is a legjobb borítónak ítélte meg. (A kép készítőjvel Gyermán Petrával az Ad Astra kiadó honlapján olvashattok egy rövid interjút.) A könyv  a 84. ünnepi könyvhéten jelenik meg! (június 6-10.)
Vass Virág: Sohaférfi

A Sohaférfival már mindannyian találkoztunk. Pontosan tudjuk, mi fán terem, még sincsen rá rendes szavunk. Így kénytelen voltam egy regényben megírni. A Sohaférfi egy jelet keres, de sajnos mindeddig hiába. Nem a szerelemtől fél, hanem attól, hogy nem múlik. Talán ez a legnehezebb számára, megszokni az érzéseit. Olyan őrült súllyal nehezedik rá a magány, hogy néha maga is csodálkozik, hogy képes felemelni a lábát a földről. 

Nem olvastam még Vass Virág egyetlen könyvét sem, és ami igaz az igaz, nem mindenkinek van róluk egyöntetűen jó véleménye, a Sohaférfi fülszövege viszont igazán megfogott. A könyv várható megjelenése: június 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése