2013. január 2., szerda

Évértékelés, főszerepben a könyvek

Amilyen hamar a dalos listát posztoltam, annyira elhúztam az időt a 2012-ben olvasott kedvenc könyveim kiválasztásával, de mielőtt a szerencsés 10 könyvre fény derülne előbb nézzünk egy kis statisztikát.
2012-ben...
- 75 könyvet olvastam el ami rettenetesen sok a 2011-ben elolvasott 33-hoz képest. Nem hiába, ez a moly.hu-effektus. :)
- Ebből a ténylegesen elolvasott könyv 71+1, amit áthoztam az Újévre. Nem szeretek félbehagyni könyveket, de tavaly hármat mégis sikerült.
- 25 könyvet kaptam vagy vettem, amiből 15-öt sikerült is elolvasnom, a maradék 10 idén vár rám. A rukkoláról pedig 10 könyvet szereztem, ezek közül, bevallom őszintén, eddig még csak egyet olvastam, de ami késik nem múlik.
- Az elolvasott könyvek közül 36 könyvtári, 3 kölcsön könyv és egy e-book volt. Tehát tavaly összesen 32 könyvet olvastam el a magánkönyvtáramból.
- 2012-ben olvastam el életem első angol regényét, a Harry Potter and the Philosopher's Stone-t. Hatalmas élmény volt.
- Részt vettem a moly.hu-s húsvéti és karácsonyi ajándékozáson is.

Összességében ez egy nagyon jó év volt számomra könyves szempontból, viszont szeretnék két fogadalmat tenni 2013-ra. 
1, Szeretném túlszárnyalni a tavalyi önmagamat, tehát megfogadom, hogy igyekszem elolvasni legalább eggyel több könyvet, mint tavaly. (Létrehoztam ennek egy kihívást is a molyon.)
2, A második fogadalom pedig konkrét könyvekre vonatkozik. Idén el szeretném olvasni a Gyűrűk ura trilógiát és, ha még nem változott meg olyan gyökeresen az ízlésem, szeretném újraolvasni a Twilight Saga-t.

Most pedig jöjjön a 2012-ben elolvasott 10 kedvenc könyvem, szigorúan sorrend nélkül.

Richard Yates: A szabadság útjai
Két fiatal, akik elképzelnek egy világot maguknak, folyton álmodoznak, és évekkel később rájönnek, hogy az életük a fiatalkori elképzeléseik ellentéte. Hogyan tudnak ezzel megbirkózni? Hogyan képesek legyőzni önmagukat?
Hihetetlenül szívszorító, megdöbbentő könyv, a karakterrajz hibátlan. Mindenképpen kell a könyvhöz egy pozitív hangulat ahhoz, hogy ne szívjon teljesen magába a búskomorságával.

Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Egy levelezős verseny keretében olvastam a könyvet és még mindig hihetetlen számomra, hogy egy magyar író, ráadásul egy ilyen fiatal lány hogyan képes ekkora csodát alkotni. Kifigurázza a mai társaldalmat, ahol az emberek szinte divatból vallásosak, és létrehoz egy hihetetlen hármast, akik a világot kormányozzák. És az írónő még rajzolni is tud, na de még hogy hogyan.

Torey Hayden: Egy gyerek
Rengeteget hallottam már az írónő könyveiről, így még mindig emlékszem az örömre, ami úrrá lett rajtam, amikor megláttam a könyvtárban ezt a könyvet.
Azonnal magával ragad és percek alatt olyan dolgokra tanítja meg az embert, amelyeket egy életre nem felejt el. A témája pedig nagyon közel áll hozzám, mert valami hasonló foglalkozást szeretnék majd magamnak, mint az írónőé.

Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved 
Carolyn élete teljesen megváltozik, amikor a nagyvárosból hazautazik, hogy az orvosként tevékenykedő édesapjának segítsen be. Szívmelengető történet arról, hogy mi az igazán fontos az életben. Ráadásul elvileg igaz történet alapján készült a könyv.

Simon Tamás: Vérmacska
Ez a könyv a "fekete ló" a listán, mert ez nem szívszorító, nem is szívmelengető, hanem rohadtul komolytalan és vicces. Én kiskoromban elég nagy Garfield rajongó voltam, de szerintem Alfi simán lepipál bármilyen nyávogó négylábút.

Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Egyik könyvesbolt látogatásom során (a sok közül) találkoztam először ezzel a könyvvel. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet a gyönyörű borító, azután pedig a fülszöveg. Szerintem az eddigi legkülönlegesebb és legkülönösebb könyvélményem volt, még máig bennem él a leírhatatlan hangulat, amit az írónő megteremtett.

George R. R. Martin: Trónok harca
Az első része egy olyan könyvsorozatnak, ami szerintem a feje tetejére állítja a fantasy fogalmát. Az igazat megvallva, nagyon lassan, döcögősen indult a mi szerelmünk, de mire a könyv végére értem csak úgy lángolt a szenvedély. Azok közül a könyvek közül, amiket eddig olvastam, egyik sem volt ennyire tökéletes mind cselekményvezetésben, mind karakterrajzban. Persze azért ehhez oldalszám is társul.

Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el...
Ez is egy nagyon megrázó könyv, de az újrakezdésről szól, akárcsak az Egy különc srác feljegyzései. Amiért külön tetszett, hogy fontos szerepet kap benne a művészet, ami, mint Oscar Wilde óta tudjuk, az élet titka.

Sylvia Plath: Az üvegbura
Ez is a legkülönlegesebb könyvélményeim közé tartozik. Ebben az évben ismerkedtem meg Plath-tal, érdekes módon a Gilmore Girls sorozat révén és nagyon megszerettem a művészetét, a naplói alapján pedig magát Sylviát is. Az üvegbura egy életrajzi ihletésű regény, Plath egyetlen regénye, amely Esther Greenwood, egy 19 éves főiskolás lány harcát meséli el a depresszióval szemben. Olvasni nagyon könnyű, megérteni annál nehezebb, a maga nemében remekműnek tartom.

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései (itt írtam bővebben róla)
Még mindig nagyon friss élmény ez a könyv, de szerintem egy hamar nem fogok kikerülni a hatása alól. Charlie és a barátai története...történet egy olyan társaságról, főszerepben egy különc fiúval, akik annyira különböznek egymástól, de  az önmaguk megtalálásához vezető út összeköti őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése