2016. november 22., kedd

Marie Kondo: Tiszta öröm

Én abban hiszek, hogy a testi-lelki egyensúly eléréséhez nagyon fontos az is, hogy hogyan öltözködünk, mivel táplálkozunk és milyen mozgásformával tartjuk karban a testünket. A Tiszta öröm elolvasása után már abban is hiszek, hogy hatalmas jelentősége van a környezetnek és a tárgyaknak is, amivel körbevesszük magunkat.



A japán Marie Kondo második magyarul megjelent könyve (az első a Rend a lelke mindennek című) számomra újszerű módszert, szemléletet mutatott meg. Nem azt hangsúlyozza, hogy ne ragaszkodjunk tárgyakhoz, hanem azt, hogy ne vegyük magunkat körbe értelmetlen dolgokkal, találjuk meg, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek hasznosak a számunkra és boldoggá tesznek minket.



"Személy szerint én úgy vélem, a rendrakás folyamatának lényege, hogy becsüld meg a birtokodban lévő tárgyakat, és törekedj arra, hogy olyan különlegessé tedd a kapcsolatodat ezekkel, amennyire csak lehet. Az, hogy eldöntöd, hogy fogsz tárolni valamit, azzal otthont adsz neki."

"KonMari" a könyv elején bevezet minket a rendrakás techinkájába, aztán a tárgyakat csoportokra osztva mutatja be a gyakorlati dolgokat, hogy hogyan hajtogassuk a ruhákat, hogyan tároljuk a tárgyainkat úgy, hogy a lehető legkevesebb helyet foglaljanak el és mindez még esztétikusan is nézzen ki. Az illusztrációk - főleg a hajtogatáshoz - nagyon hasznosnak bizonyultak és pluszban pedig még cukibbá tették a könyvet, ha a borító láttán nem olvadt el már mindenki. A csoportosítás után helyiségenként is kapunk ötleteket, a könyv a vége pedig tele van a szerző személyes élményeivel.
A lapokról valahogy sugárzik a nyugalom és a harmónia, nem tudtam nem elhinni a rendrakás ennyire "rendbe tesz" minket belül is, a segítségével tisztábban láthatjuk önmagunkat.
Azóta én is elkezdtem a saját rendrakásomat, ami kicsit bonyolult, mert több, mint egy éve kétlaki életet élek, de a hétvégén kiselejteztem otthon a ruháimat és az az érzés, amit azóta is érzek leírhatatlan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése